Селскостопанска академия


Селскостопанска академия (ССА) е организация за научни изследвания и приложна, обслужваща и спомагателна дейност в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост, осъществяваща се в рамките на държавната аграрна политика и в съответствие с Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. В периода 2018-2019 г. научните работници в структурните звена на ССА работят по конкретни теми, свързани със специализацията на научните екипи в растениевъдство и животновъдство, растително здраве, почвознание и агрохимия, селекция и генетични ресурси, технически науки и растителни технологии, водещи инженерни науки в аграрния сектор. Старанията и усилията им са да отразят и посрещнат глобалните предизвикателства, свързани с продоволствената сигурност, екологичния натиск, породен от промените в климата, намаляването на природните ресурси и увеличаването на населението.

Основните изследователски приоритети, по които се работи в ССА, са съхранение, проучване, поддържане и обогатяване на растителния и животински генофонд в България, изграждане на механизми за дългосрочно съхранение и запазване на биоразнообразието в унисон с приоритетите на ЕС за разрешаване на проблемите, продиктувани от променящите се климатични условия, повишаване на продуктивността в двата сектора и качеството на живот.

За постигнатите резултати от научните институти в тази посока през последната година свидетелстват връчените им награди за иновации на АГРА 2018 и 2019 г., спечелените конкурсни проекти към ФНИ, ЕРП „Хоризонт 2020“ и участието на колективи на ССА в Националните научни програми: „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот”; „Репродуктивните биотехнологии в животновъдството в България“; „Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия“ и „Млади учени и постдокторанти”. ССА осигурява обучение на докторанти във всички области на аграрната наука, като 21 научни института притежават 57 акредитационни листи за обучение в образователна и научна степен (ОНС) „доктор” по 32 докторски програми. За периода 2018-2019 г. в Академията са осъществени голям брой мобилности по европейската Програма „Еразъм+”, като са изразходвани 150 694 € за тяхната реализация.

С интелекта, труда и целенасочените усилия на колективите от структурните звена на Селскостопанска академия аграрната наука и земеделското производство у нас са в градивно взаимодействие, носят удовлетворение, национален капитал и добавена стойност.

По материали на ССА