Аграрен университет, Пловдив – старт за успешна кариера в модерното земеделие


 

Аграрният университет – Пловдив е единственият в страната специализиран държавен университет в областта на аграрните науки със 74-годишна история, богата традиция и модерен облик.

През 2019 г. АУ е акредитиран от Националната агенция за оценяване и акредитация с оценка 9.61 по десетобалната система, която го отрежда в топ три сред университетите в страната.

Неотменно АУ е национален първенец в професионалните направления „Растениевъдство“, „Растителна защита“ и „Животновъдство“ според Рейтинговата система на висшите училища в България.

Обучава студенти в трите образователни степени (бакалавър, магистър и доктор), провежда курсове за следдипломна квалификация и преквалификация на специалисти от аграрния сектор.

Разполага с богата учебно-опитна и внедрителска база, разположена на 200 ha. В нея на високо агротехническо ниво се поддържат колекции от растителни и животински видове. Обзаведена е модерна научноекспериментална винарска изба със зала за винопроизводство и уникална колекция вина.

В началото на 2019 г. е открит Учебен център за практическо обучение на студентите по растениевъдство и растителна защита, разположен в модерна новопостроена сграда.

Към университета функционират Агроекологичен център за развитие на биологичното земеделие в България и Център за интегрирано управление на болестите по растенията. Наскоро отвори врати единственият в страната Демонстрационен център за електронна търговия със селскостопански и други продукти по инициативата 16+1 (страните от Централна и Източна Европа и Китай).

Центърът за кариерно развитие и връзки с бизнеса осигурява стажове и съдейства за успешната реализация на студентите.

Последните години АУ има ползотворно сътрудничество с фирмите BASF, LEMKEN, HL TOPMIX, IFW-EXPO, CLAAS, „Златекс“, изключителен представител на FENDT за България, Рoстселмаш и официалния ѝ дистрибутор за България Оптиком и др. Чрез демонстрациите, публичните лекции и семинарите  студентите се запознават с най-новата селскостопанска техника и нови технологии.

Възпитаниците на АУ провеждат обучение и стаж в над 140 престижни европейски университета и фирми по програма Еразъм+; практики в модерни български ферми, научни институти и държавни структури; участие в студентски конференции, срещи и семинари у нас и в чужбина; стипендии от бизнес партньори.

Университетът предоставя добри социално-битови условия за пълноценна подготовка, отдих и спорт в модерен комплекс с плувен басейн.

Възпитаниците на АУ са мотивирани, с креативно мислене, предприемачески умения и самочувствие за успешна реализация на българския, европейския и международния пазар на труда. Получават уважение и признание навсякъде по света.

Като съучредител на Отличието „Принос в механизацията на земеделието” Аграрният университет – Пловдив съдейства за продължаването на една нова традиция – информация за иновациите в земеделието.

Проф. д-р Христина Янчева

Ректор на АУ – Пловдив