Отличие „Принос в механизацията на земеделието” 2016 г.


Преди повече  от век българската общественост разбира, че машините са основата за ефективно земеделие. През 1894 г. излиза първият български земеделски вестник „Орало” с мото „Мотиката и оралото хранят целий светь”. Горди сме, че вестник  „Земеделска техника” е приемник и продължител  на неговите идеи. На 1-ви декември 2016 г. с брой 24 вестник  „Земеделска техника” започна своята 26 годишнина.  Мотото на „Земеделска техника” е  „Вашата връзка с прогреса в земеделието”, а  мисията му  е да обедини образование, наука и бизнес в сферата на земеделието в България в една обща цел – постигане на съвременно ефективно земеделие. Плод на тази задача е конкурсът – Отличие „Принос в механизацията на земеделието” с организатори Министерство на земеделието и храните, Селскостопанска академия, Русенския университет „Ангел Кънчев”, Аграрния университет, Пловдив, Националния технически съюз по машиностроене и в. „Земеделска техника”.

Първото издание на конкурса (2014 г.)  беше под наслов – 120 години вестник „Орало”. Второто (2015 г.) – 25 години в. „Земеделска техника” и сега 2016 г. – 1-ви декември – Празник на механизацията в земеделието. За тези 3 години конкурсът  се утвърди, участниците се увеличиха, машините са разнообразни, предназначени за различни производства и размер стопанства, но са водещи в своя сектор. Чрез Отличието земеделските стопани получават информация за иновативното, за земеделието на утрешния ден.

Българите са известни, че трудно се обединяват. Но дейността на асоциациите НАЗ, Бата Агро, дори при осъществяването на това тържество – за връчване на наградите, показаха, че това е възможно. При организиране на конкурса имахме  затруднения с намиране на спонсори. Но колегите, свързани с механизацията, доказаха, че могат да са съпричастни и  да се обединим около осъществяване на идеята и с малки суми да постигнем желаното при запазване на безплатното участие в конкурса. Благодарим за подкрепата на колегите от Съюза на производителите на зърнени и маслодайни култури, Пазарджик, на земеделските производители – фирма ”Асмарал”- Теодор Иванов, Карнобат, фирма Мессу – Николай Киров, Бургас, НВГ- Стефка Венкова,  Русе,  Далко моторс, Варекс, Златекс.

Празникът на механизацията е свързан с тезата – черпейки от познанието, натрупано през годините и опитът от настоящето, да можем да начертаем ясно пътя на развитие и иновации пред българския земеделец. 2016 година е и година на юбилеи, които са гордост за механизацията. През тази година се навършиха 120 години от рождението на проф. Борис Илиев – патриархът на механизацията в земеделието на България. Други значими юбилеи са: 95 години  от първите държавни  изпитвания на земеделска техника, създаване на лаборатория  която е предшественик на Научно-изследователския институт по механизация и електрификация на селското стопанство,  сега направление към ИПАЗР „Никола Пушкаров” и 60 години от създаване на Машинно изпитателни станции, сега Център за изпитване и сертифициране към МЗХ.

Организаторите, особено колектива на „Земеделска техника”, че доказаха, че когато има обща  ясна, благородна цел, независимо от затрудненията, тя може да се осъществи. Радостното е, че чрез това Отличие подотрасълът „Механизация на земеделието”  показа, че е жив, че е силен със своите специалисти, които са обединени от идеята „С добри машини се прави добро земеделие”.

доц. д-р инж. Милка Бобева