Отличие „Принос в механизацията на земеделието” 2014-2016 г.


Мисията на вестник „Земеделска техника”, от началото до сега, е да обедини образование, наука и бизнес в сферата на земеделието в България в една обща цел – постигане на съвременно ефективно земеделие.

През 2014 г. по случай 120 години от излизане на в. ”Орало, Селскостопанска академия, Контролно-техническата инспекция, Русенския университет „Ангел Кънчев”, Аграрния университет, Пловдив и в. „Земеделска техника” се обединихме около идеята „Без машини няма земеделие” и се организира и се проведе за първи път конкурсът – Отличие „Принос в механизацията на земеделието.”

Конкурсът беше с 3 направления – Български производител на земеделска техника, Иновации и Механизация в земеделското производство.  Началото на Отличието бе обявено по време на изложението  Бата Агро (26.08.2014 г.). От българските машиностроителни предприятия участваха 3 фирми с 4 машини, от вносителите на агротехника  8 фирми кандидатстваха с 20 машини, а по трето направление –  общо  67 земеделски производители, като 57 бяха със стопанства до 200 дка, 8 – средни стопанства (до 1500 дка) и 2 големи (над 1500 дка).

Връчването на наградите бе на 1 декември – рождения ден на в.” Земеделска техника”, с водещ от Селскостопанска академия. Бяха раздадени 3 награди по първо направление, 13  за иновации в категориите „Енергетични машини”, „Самоходни машини” и „Работни машини” и по трето направление общо 9 награди за 3-те типа стопанства. На събитието участваха над 100 човека и то по дух и съдържание се превърна в Празник на механизацията в земеделието. За първи път отново се срещнаха работещите в този толкова важен и динамичен подотрасъл. Спонтанно се предложи конкурсът да се провежда всяка година.

През 2015 г. към организаторите на конкурса се включи и Научно-технически съюз по машиностроене. От направения анализ на проведения конкурс се отчете, че механизацията в земеделието изисква много разнообразна техника, която  трудно се включва в определените 3 категории. Културите, съответно технологиите, а особено размерът на стопанството налагат използването на разнообразна техника, както по мощност, така и по предназначение.  Например, в конкурса 2014 г. фирмите участваха с най-новите и най-мощните си машини, които са предназначени за работа на големи площи. Във всички престижни конкурси има голям брой и различни по критерии класации и награди. Ето защо се реши да се кандидатства с иновативни  машини, намиращи се в България, по трите категории с подкатегории – предназначени за малки, средни и големи  стопанства.

В конкурса през 2015 г. от българските машиностроителни предприятия участваха 6 фирми с 6 машини, от вносителите на агротехника  – 11 фирми  с 21 машини, а по трето направление –  общо  21 земеделски производители.  Връчването на наградите бе отново на 1-ви декември, водещ бе представител на вестник „Земеделска техника”. На участниците български земеделски машиностроители се раздадоха медали и дипломи от НТС по машиностроене, а плакети и дипломи –  от организаторите на конкурса. Бяха наградени 21 машини в направление „Иновация” в категориите „Енергетични машини”, „Самоходни машини” и „Работни машини” за  малки, средни и големи стопанства. По направление 3 „Механизация в земеделското производство”  бяха отличени 10 земеделски производители за 3-те типа стопанства.

Присъстващите бяха удовлетворени, че чрез Отличието земеделските производители се запознават целенасочено с най-доброто, най-перспективното, което се появява на българския пазар и спомага земеделието ни да бъде на световно равнище. Работещите в отрасъла вече възприемаха отличието като традиционно, с голяма значимост събитие и се обединиха около становището, че е необходимо за развитие на отрасъла „Земеделие”.

Тази година в началото на декември 2016 г. отново сме заедно. Завършва третото издание на конкурса „Принос в механизация на земеделието”. Забелязва се увеличаване на участниците. – сега в него се включиха 10 български изделия, 34 вносни и 23 земеделски производители. Откриването на конкурса стана през май на изложението в Русе. През целия период  вестник „Земеделска техника” отразяваше най-новата и перспективна агротехника, проблемите и перспективите за ефективно земеделие. Затова благодарим на всички участници и организатори за съпричастността към идеята „Без машини няма земеделие”, но с допълнение „С добри машини се прави добро земеделие”.

При организиране на конкурса имахме  затруднения с намиране на спонсори. Но колегите, свързани с механизацията, доказаха, че могат да са съпричастни,  да се обединим около осъществяване на идеята и да постигнем желаното дори при липса на средства на организаторите и при регламент безплатно участие в конкурса. Благодарим за подкрепата на колегите от Съюза на производителите на зърнени и маслодайни култури, Пазарджик, на земеделските производители – фирма ”Асмарал”- Теодор Иванов, Карнобат, фирма „Мессу” – Николай Киров, Бургас, фирма „НВГ – Стефка Венкова”, Далко моторс, Варекс, Златекс.

И отново сме тук за връчване на дипломите. Отрасълът показа, че е жив, че е силен, когато съмишленици се обединят около идеята „Без машини няма земеделие”.

 Добре дошли на Празника на механизацията!

доц. д-р инж. Милка Бобева