Министерство на земеделието, храните и горите


Техническото и технологично обновяване на производството е основен фактор за повишаване на ефективността и конкурентноспособността на отрасъла. Поради това е от особено значение да се подчертае, че на пазара в България се предлага техника, която отговаря на европейските изисквания за екологично земеделие, защита на почвата по отношение на подобряване на структурата и състава ѝ, премахване на ерозията и запазване на влагата, техника отговаряща на изискванията за опазване на околната среда от вредни емисии и твърди частици във въздуха. С внедряването в производството на тези нови машини могат да се прилагат добрите практики в земеделието.

Областните дирекции „Земеделие“ средногодишно извършват над 120 000 броя технически прегледи и над 25 000 броя регистрации на земеделска и горска техника. Осигуреността на тракторния парк с работни машини е белег за инвестиционните възможности на земеделските стопанства и в крайна сметка – за икономическата ефективност на механизацията на земеделието. Земеделските стопанства в България притежават сравнително добре балансирани паркове, които им позволяват да изпълняват основния комплекс технологични операции.

Налице е устойчива тенденция на обновление на машинно-тракторния парк. Средната възраст на използваните машини намалява. В земеделието и горите през 2018 г. са работили: 46 968 броя трактора, от които 33% са на възраст до 10 години и 7391 броя зърнокомбайни, от които 35% са на възраст до 10 години.

Като цяло възрастовата структура на парка работни машини е както на парка трактори и се наблюдава положителна тенденция към намаление на машините над 10 години. Докато през 2007 г. прикачните машини на възраст над 10 години са 81,6%, то през 2018 г. 32% от използваната прикачна техника е на възраст до 10 години. Това се дължи на влизането в селското стопанство на нови прикачни, навесни и стационарни машини. За периода 2012-2018 г. в страната са регистрирани нови колесни трактори – 9845 броя и нови зърнокомбайни – 1518 броя.

Министерството на земеделието, храните и горите ще продължи сътрудничеството си с вестник „Земеделска техника“, като периодично ще предоставя информация за промените в нормативната база в областта на механизацията в земеделието и горите, тенденциите в развитието на машинно-тракторния парк, регистрираната нова техника и извършвания контрол. По този начин чрез вестника ще достига актуална информация до земеделските производители, които прилагат механизираните технологии в стопанствата си.

Министерството на земеделието, храните и горите участва в провеждане на Отличието „Принос в механизацията на земеделието” и оценяването на резултатите, за да бъдат отличени най-достойните.

Николай Маринов,

Директор на главна дирекция

”Земеделие и регионална политика”