Русенски университет „Ангел Кънчев“


На 12 ноември Русенският университет „Ангел Кънчев“ отбеляза 74-та годишнина от създаването си. С гордост от постигнатото и от успехите, русенската Алма Матер навлиза в юбилейната си година и точно 12 месеца я делят от 75-годишния ѝ юбилей – достойна годишнина, която ще бъде отбелязана с искрена радост и заслужено удовлетворение. До 12 ноември 2020 г. ще се отброява времето, но не просто с разгърнатите листове на календара, а със заряд от идеи и инициативи, с които по категоричен начин ще бъде заявено пред света, че Русенският университет има с какво да се гордее в националното и международното образователно и изследователско пространство.

Очакването за предстоящия юбилей в никакъв случай не омаловажава това, което е постигнато през 2019 г. То се побира в стотици страници текстове, но по-важни са посланията, които Русенският университет отправя към своите партньори, към настоящите и бъдещите студенти, към гражданите на регионите, в които се е позиционирал, към националната и международната общественост.

Тези послания са знакови и говорят за Сила, Достойнство и Авторитет.

Силата на Русенския университет, на първо място, е в неговата многопрофилност, в разнообразната палитра от професионални направления и специалности, които събират под един покрив студенти и докторанти с различни интереси и потребности и които получават най-доброто от своите преподаватели – учени и професионалисти, изявени не само в аудиториите, но и в интердисциплинарната проектна дейност, в трансфера на иновации към бизнеса, в развитието на регионалната икономика.

Зад авторитета на Русенския университет  стоят почти 75 години на упорит труд, справяне с превратностите на времето, изграждане на партньорства, претворяване на смели идеи в реалност, сбъдване на визионерски мечти и сплотяване на академичната общност около една-единствена кауза – каузата на Русенския университет. Днес авторитетът на нашата Алма Матер е нейното най-ценно богатство, а също и онова, което ще бъде завещанo на идните поколения.

Авторитетът на Русенския университет е в постиганите акредитационни оценки с щемпела на качеството в образованието и научните изследвания, в ръста на публикационната активност в реномирани издания, в модерната мултифункционална академична среда, в уверените крачки към дигитализация на образованието и учебни зали на бъдещето.

Авторитетът е в изградената Академична Дунавска ос и в лидерските позиции в трансграничния регион и Дунавското пространство. Този авторитет се измерва с влиянието и приноса към регионалното развитие в национален и международен мащаб, с перспективните международни партньорства, с координирането на международни тематични мрежи, с признанието, което Русенският университет получава извън пределите на страната като първопроходник и лидер в европейски инициативи, национални и международни проекти.

През 2019 година най-старият факултет в Русенския университет – Аграрно-индустриалният навърши 65 години. Той е създаден през 1954 г. и се счита за негов основоположник. В годините е наименован: Факултет по механизация и електрификация на селското стопанство (ФМЕСС); Факултет по механизация на селското стопанство (ФМСС) и от 2006 година – Аграрно-индустриален факултет (АИФ).

Днес в Аграрно-индустриалния факултет работят 48 преподаватели, от които  8 професори и 25 доценти. Обучават се около 500 студенти в редовна и в задочна форма на обучение, както и 28 докторанти.   Факултетът поддържа контакти със сродни факултети и катедри от висши училища и университети както в България, така и в чужбина.

Русенският университет се стреми да поддържа и развива високото ниво на обучение на студенти в аграрния сектор в тясно сътрудничество с фирмите в тази сфера. В края на 2015 г. бяха интензифицирани връзките на Русенския университет с концерна „CLAAS“. С одобрението и решаващата помощ на този концерн, бяха създадени или адаптирани много материали за учебния процес в университета. Създадени бяха връзки и с други фирми-производители на техника за прецизно земеделие, които намериха отражение в структурирани учебни материали.

Наред с тази оперативна дейност бяха създадени връзки с други компании, които създават “ноу-хау”, както и хардуерно и софтуерно оборудване, ползвани в земеделското производство. Създадена бе възможност за усвояване на съществени и високо актуални достижения не само от областта на “Земеделие 4.0”, а и от тази на “Индустрия 4.0.”

За първи път през октомври 2016 г. бакалавърът от Русенския университет Николай Атанасов спечели една от наградите в класа „Международна студентска награда“ на конкурса на фондацията „CLAAS“. Такива награди спечелиха по-късно и други бакалаври от русенската Алма Матер: Теодор Ненов и Кристиан Георгиев. Тази година студентът от Русенския университет Кристиан Велковски, завършил специалност „Интернет и мобилни комуникации“ в катедра „Телекомуникации“, спечели  „Международна стипендия Helmut CLAAS“ след представяне на дипломната си разработка, а  Пресиян Желязков от специалност „Аграрно инженерство“ спечели една от наградите в класа „Международна студентска награда“ на конкурса на фондацията „CLAAS“.

Смятам, че Отличието „Принос в механизацията на земеделието“ е изключително престижно и то изразява високата оценка към онези организации, които подпомагат развитието на аграрния сектор в България – един от най-старите икономически отрасли. Страната ни притежава необходимите природни ресурси и климатични условия, за да развива този сектор на високо конкурентно ниво. Привличането на нови модерни технологии и адаптирането на учебните планове спрямо последните нововъведения е вече практика, успешно въведена в Русенския университет. Надяваме се, че успешното сътрудничество с вестник „Земеделска техника“ ще продължи да работи за развитието на българския аграрен сектор.

Чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев,

Ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев”