Отличие „Принос в механизацията на земеделието”


Основната мисия, която си е поставил конкурсът е да обедини иновации, бизнес, наука и образование за ефективно земеделие. Той стартира преди цели 6 години – през 2014 г. Селскостопанска академия, Министерство на земеделието, храните и горите (КТИ), Русенският университет „Ангел Кънчев”, Аграрният университет в Пловдив, вестник „Земеделска техника”, а по-късно и Научно-технически съюз по машиностроене, се обединиха около идеята, че без машини няма как да има съвременно земеделие.

Определени бяха 3 направления за участие, запазили се и до днес – за Български производител на земеделска техника, Иновации – за вносител на земеделска техника и Механизация в земеделското производство – за земеделски производители.

Интересът към конкурса и досега не стихва и през годините събитието успя да се превърне в Празник на механизацията, в традиционно и значимо събитие за сектора. Прие се да се провежда всяка година.

Днес, много години след първото оповестяване на значението и дължимото уважение към земеделската техника от обществото, за 6-ти пореден път отново сме заедно. Ще бъдат отличени всички заслужили български машиностроители, вносители и земеделски производители, които спомагат българското земеделие да бъде конкурентно на това в по-развитите икономически страни. Те доказват, че не е лесно, но с упоритост и труд може да се развиваш. Ще бъдат отличени и ученици, студенти, дейци по механизация, фирми със заслуги за развитие на механизираното земеделие.

Благодарим на всички, които участват в конкурса и на тези, които ни подкрепят. И тази година агросекторът показва, че е жив и силен, когато се обединим около обща цел – с добри машини се прави добро земеделие.

Организационен комитет

През 1894 г. започва да излиза земеделският вестник „Орало”. Изданието е орган на Народното земеделско дружество, а пръв негов редактор е Янко Забунов. В него се поместват материали за дейността на земеделските дружества в България и новости в селскостопанската наука. То подпомага модернизирането на българското земеделско стопанство и защитава интересите на земеделските производители. Неговото мото „Мотиката и оралото хранят целия свят” потвърждава истината, че за да има резултатно земеделие, са нужни машини. Това заключение е актуално и до днес, особено с нарастващите проблеми в световен мащаб, свързани с увеличаване броя на населението, недостига на храна в някои части на света, климатичните промени, за които се изискват все по-належащи промени.

Вестник „Земеделска техника” е единственото издание за агротехника и механизация в страната. На 1 декември 2019 година изданието започва своята 29-та година. Още в далечното начало през 1991 година той се обособи като правоприемник и продължител на идеята на „Орало” за значимостта на сектора и винаги е доказвал, че без машини няма как да има съвременно модерно земеделие. Техниката реализира технологиите, тя е двигателят, но за ефективно производство са нужни и подготвени, знаещи и можещи кадри. Мисията на вестник „Земеделска техника” е единение на образование, наука, бизнес и иновации за ефективно земеделие в България. Редовна стана и рубриката ни „Среща с бъдещето”, представяща младите хора и техните постижения в различни области.

Мотото, което изданието следва е: „Вашата връзка с прогреса в земеделието” и то се спазва през всички тези 29 години. Вестник „Земеделска техника” е посветен на отразяването на най-перспективното и новото в земеделското производство. Видни учени и специалисти разглеждат различни проблеми, свързани с растениевъдство, животновъдство, нови машини, образование, наука, агробизнес и други теми. Изданието отразява състоянието на сектора, стратегиите за развитието му, поддържа директни връзки със средни и висши учебни заведения, които подготвят кадри, със ССА и научни институти, създаващи нови технологии и сортове, с производители и търговци на земеделска техника, на семена, препарати, торове, със земеделските асоциации, с Министерството на земеделието и неговите подразделения, с всички радетели за механизирано ефективно земеделие. Вестникът има печатно и електронно издание, които се допълват. Той е тематичен, отразява всички значими събития в агросектора в страната. Разпространява се чрез абонамент, на мероприятия, в институции, учебни и научни заведения, областни земеделски служби, земеделски производители и други. Така читателите получават точна, разнообразна, навременна и иновативна информация. Вестник „Земеделска техника” е отворен за всеки, който желае и работи за иновативно проспериращо земеделие.

През 2014 г. съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите, Селскостопанска академия, Русенски университет „Ангел Кънчев”, Аграрен университет – Пловдив и НТС по машиностроене, по случай 120 години печат земеделска техника, поставихме началото на Отличието „Принос в механизацията на земеделието”. Целта бе да се акцентира върху иновациите в сектора, да се заздрави връзката между земеделските производители, търговците на машини, агрокадрите и да се утвърди значението на съвременното механизирано земеделие за икономиката на страната. Вече шеста поредна година, на 1 декември, рожденият ден на вестник „Земеделска техника”, биват отличени фирми, предлагащи техника и земеделски производители ефективно използващи иновативни машини, ученици, студенти и изтъкнати дейци в областта на механизираното земеделие. Събитието се обособи като Празник на механизацията и сме щастливи, че и тази година ще бъдем отново заедно.

Доц. д-р инж.Милка Бобева