Кандидатстването по мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ по ПРСР ще започне със старта на кампанията по директни плащания 2020 г.


 

С постановление на Министерски съвет бе приет нов обхват на районите с природни ограничения, различни от планинските. Изменението и допълнението на Наредбата за определяне на критериите на необлагодетелстваните райони, бяха обнародвани в Държавен вестник на 24.02.2020 г.

От стартирането на кампания 2020 г. всички земеделски стопани, които извършват земеделска дейност в тези землища, ще имат възможност да кандидатстват за пълния размер на подпомагане по подмярка 13.2 „Компенсационни плащания за други райони, засегнати от значителни природни ограничения“, съгласно Наредба № 6 от 2015 г.

Стопаните ще получат 25 евро/ха за площи в землища, които отпадат от обхвата на районите с природни ограничения, различни от планинските, в кампанията по директни плащания 2020 г. Размерът на преходната помощ и списъкът на отпадащите землища са разписани в Наредба № 6 от 2015 г., обнародвана днес в Държавен вестник.

С началото на кампанията ще стартират и приеми по мерки 10 „Агроекология и климат“, 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“, както и по мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

По мярка 10 ще се приемат заявления за плащане, с които се удължават за шеста година ангажименти за част от направленията и дейностите по мярката, както и такива, с които се изпълняват поети ангажименти. Кандидатите по мярка 10 „Агроекология и климат“, включително тези, които имат възможност да удължат ангажиментите си, ще могат да го направят с размера на площите, за които имат ангажимент по мярката.

Страната ни изпрати предложение за изменение на Програмата, в което се предлага прехвърляне на средства в размер от 40 млн. евро от резерва на ПРСР към бюджета на мярка 11 „Биологично земеделие“. Целта е да се осигури финансов ресурс за прием на нови заявления по мярката и предоставяне на възможност за удължаване на приключили 5-годишни биологични ангажименти.

След получаване на отговор от ЕК ще бъдат предприети своевременни действия по изменение на заповедта за прием.