Обнародвани са промените в Наредбите за кампанията за Директни плащания 2020 г.


Днес, 28 февруари 2020 г., петък, Държавен вестник обнародва промените в Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания и Наредба № 5 от 27.02.2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми за кампанията за директни плащания 2020 г.

Земеделските стопани ще получават с 25% по-висока ставка за първите 50 животни по Схемите за обвързано подпомагане на животни. По този начин се въвежда завишена модулация в ставката за подпомагане по Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави, Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави под селекционен контрол, по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници и по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол и Схемата за обвързано подпомагане за биволи. Промяна има в модулацията и по Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол. При нея за първите 200 животни стопаните ще получават с 25% по-висока ставка отколкото за останалите животни.

С Наредба №3 се въвежда облекчение в изискването за доказване на реализацията на мляко по Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави за стопаните на млечна крава в преход или преминала период на преход към биологично производство. Вместо досега изискваните количества от 2000 кг., те ще трябва да докажат реализация на по-ниски количества от 1 500 кг. мляко. Към момента кандидатите по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци със сертифицирано биологично производство и площи в преход към биологично земеделие също удостоверяват по-ниски добиви, спрямо конвенционалното производство. Промяна има и за възрастта на биволите, допустими за подпомагане по Схемата за обвързано подпомагане за биволи, а именно женски животни на 27 месеца и повече.

С настоящите изменения, при извършване на теренни проверки в сектор „Плодове и зеленчуци“ МЗХГ ще осъществява и контрол на площите, заявени за подпомагане с култура, несъответстваща на актуалния начин на трайно ползване на физическия блок. Ще се следи и за стриктното спазване на минималните агротехнически мероприятия.

От 2020 г. периодът на задържане на полето на междинните култури за целите на изпълнение на изискванията за екологично насочени площи ще бъде от 1 септември до 1 ноември на годината на кандидатстване. Досега прилаганият период беше от 1 октомври до 1 декември. Добавя се изискване междинните култури да бъдат засети преди 1 септември на годината на кандидатстване. Това е в резултат от проведено допитване до земеделски стопани през месец юли 2019 г. от областните дирекции „Земеделие“. То показва, че от 591 земеделски стопани, 487 (82.4%) са изразили становище, че периодът от 1 септември до 1 ноември на годината на кандидатстване е по-подходящ предвид националната специфика на страната. За периода от 1 октомври до 1 декември на годината на кандидатстване са отговорили 104 земеделски стопани (17.6%).

По Схемата за специално плащане за културата-памук ще бъдат предоставени единствено официалните етикети от опаковките на семената, използвани за посев, като се заличава изискването за предоставяне на сертификат. Официалните етикети остават към екземпляра на заявлението за подпомагане, което се изпраща на съответната областна дирекция на ДФЗ-РА. Това са документи с уникални номера и могат да бъдат проследявани, за разлика от сертификатите, които се издават за цяла партида.

С Наредба № 5 е актуализирано заявлението, където се въвежда възможността за подпомагане и на необлагодетелствените райони по подмярка 13.3. „Компенсационни плащания за други райони, засегнати от специфични ограничения“. Обхватът на тези райони, ще бъде определен със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Регламентира се и изискване към кандидатите по Схемата за единно плащане на площ, които използват площите за производство на коноп. Те трябва да представят всички оригинални етикети от използваните опаковки семена. ДФЗ-РА ще маркира етикетите и ще ги върне на кандидатите.