Гроздокомбайните BRAUD на NEW HOLLAND – лидерство и иновации с традиции


Пести усилията на 70 работници по време на беритба и има целогодишно приложение с модулни системи за беритба, ронкане, очистване, подрязване, пръскане, обезлистяване и др.

От самото начало, през 1975 г., гроздокомбайните Braud предоставят най-качествения гроздобер с най-висока производителност. И днес новите серии Braud 9000 продължават традицията. За повече от 40 години, с помощта на екип от подготвени специалисти във фабриката в Каен, Франция, New Holland проектира, произвежда и продава над 15 000 гроздокомбайна – сигурно доказателство за тяхното високо качество, ефективността им на работа при гроздобер и възможността им да отговорят на нарастващите очаквания за мултифункционална машина на винопроизводителите от цял свят.

Мултифункционалният BRAUD 9000 L от New Holland има целогодишно приложение с различни модули и системи за беритба, ронкане, очистване, подрязване, пръскане, обезлистяване и др. С помощта на различни системи и технологии, гроздокомбайнът оптимизира работата и повишава както нивото на производителност, така и качеството на продукцията.

Кабината на Braud 9000 е проектирана, за да пасне идеално на всеки, като осигури максимално удобство. Седалката и воланът се регулират по желание. Стандартният подлакътник и интегриран джойстик осигуряват достъп до най-използваните функции. Безопасни, тихи и комфортни, кабините отговарят на най-високия стандарт – Code 4, от новата европейска директива Machinery Directive 2006/42/CE. Кабините на гроздокомбайните Braud 9000 разполагат с окачване и са шумоизолирани. Това прави управлението по-гладко и по-удобно. Кабините са херметизирани, с отопление и климатик. Те са проектирани да предлагат оптимален комфорт и защита по време на прибиране на реколтата, пръскане и други операции.

Интегрираната система за интелигентно управление и цветният тъчскрийн монитор IntelliView™ III осигуряват пълен и лесен достъп до всички ключови функции на комбайна. Оптимизирането на производителността за различните сортове грозде никога не е било по-лесно. Новите серии Braud 9000 са проектирани, така че да намалят необходимото време и средства за поддръжка.

Тръскащата система Braud SDC e всепризната за най-добрата система за гроздобер. Всеки от тръскащите пръти е независим и е захванат в задната част с гъвкава фиксация. Това фиксиране позволява перфектен контрол на действието на тръскащия прът и максимална гъвкавост за нежно бране. Тръскащите пръти могат бързо и лесно да се активират или дезактивират, според зоната на плододаване. За New Holland Braud внимателното отношението към лозето и гроздето са приоритет. Доказаната система Noria с полиуретанови кошнички, осигурява най-нежно внимание и към двете. Без загуби при гроздобера.

Новите Common Rail двигатели от Fiat Powertrain с електронно управление предлагат повишена мощност и икономичност. С диапазон от 141 к.с. до 175 к.с. и избор от 4 или 6 цилиндъра, новите двигатели сигуряват повече мощност и въртящ момент, при средна икономия на горивото от 35%. Двигателите Common Rail от FPT са с удължен интервал на обслужване от 600 ч. По-малко време за поддръжка, повече за работа.

Времето за гроздобер се съкращава всяка година. Затова новите серии Braud 9000L могат бързо да се адаптират за работа в различни лозови масиви, за да гарантират максимална ефективност. Времето за ефективна експлоатация на новите плъзгащи подложки е удължено от два до три пъти. Новите транспортьори, предвидени за усилено натоварване са по-широки, за още по-добро разпределение на гроздето по конвейерите. В резултат от прецизната работа на вентилаторите, премахването на отпадъците е още по-ефективно. С гроздокомбайните Braud 9000L получавате по-висока производителност и по-чиста продукция. Новата хидростатична трансмисия осигурява подобрено сцепление и повишена производителност при неравни терени. Антиприплъзващата система Anti-skid автоматично управлява колелата на машината за оптимална работа по склонове, при мокри условия и влажна почва.

Съвместната работа на радара, новата хидростатична помпа с електронно управление и системата IMS дават възможност на оператора да зададе фиксирана скорост, която да се поддържа постоянно по време на гроздобера. Системата автоматично се приспособява към промените на терена.

Braud притежават и система, която контролира автоматично височината и страничния наклон. След като операторът зададе желаната височина на беритбения модул, тя се поддържа автоматично. Сензори предпазват беритбения модул от контакт със земята при работа в неравен терен.

Също, като интегрираната система за почистване, всички модели от най-новата серия Braud 9000 са оборудвани с  IMS 2.0 като стандарт. В работен режим Интелигентната система за управление IMS постоянно следи разхода на гориво на двигателя. При лек режим на натоварване или в края на реда, когато операторът изключва тръскащите пръти и вентилаторите, IMS настройва оборотите на двигателя, така че да отговорят на нуждите в момента. Това спестява гориво без да е необходима намесата на оператора.

Гроздокомбайн BRAUD

В България гроздокомбайните BRAUD New Holland се предлагат от единствения официален вносител на марката за страната Интерагри България. В България, една от големите фирми – Винпром Карнобат работи с две поколения гроздокомбайни NEW HOLLAND Braud, както и с цял арсенал трактори NEW HOLLAND T4F, закупени от Интерагри България. Ето какво споделят технолозите на Винпром Карнобат: „Предимствата на механизирания гроздобер е, че има много по-малко загуби, отколкото ръчният гроздобер. Освен това качеството на обраното грозде е много по-добро. Няма странични примеси като зелени части, листа, чепки, леторасли и др.

Освен това производителността на гроздокомбайна Braud е много по-висока, отколкото ръчният труд на хората, което е едно голямо перо по време на гроздобер, тъй като един гроздокомбайн може да замени между 50-60 работници на ден. Разходът за гроздокомбайна е само гориво и заплата на механизатора, плюс амортизация.

Имаме пръскачен модул към гроздокомбайна и през вегетацията го използваме за пръскане на лозята. Почистващият механизъм на гроздокомбайна е много добър и гроздето е абсолютно чисто, без странични примеси. Това спестява разхода, да се приеме гроздето през гроздомелачката, а може директно да попадне в съда за ферментация.

При използването на гроздокомбайн, качеството на реколтата е по-добро по няколко причини. Единият основен фактор е пръскачният модул. Той е доста добър и производителността му е много голяма. Пръскачката пръска 4 реда, което реално замества 2 или 3 прикачни пръскачки на трактор. Хубавото в случая е, че пръскачният модул е с общ обем от 3 000 литра, в сравнение с други, конкурентни на NEW HOLLAND комбайни, които са с по 1 000 – 1100 л. един резервоар, тоест общо са 2200 л. Това предполага по-малко зареждания през деня и покриването на повече декари. В смисъл работата на комбайна е уплътнена през деня, вместо да прави преходи и да губи време да зарежда с вода и препарат. Там се губи една много голяма част от времето.“

За допълнителна информация и запитвания, можете да се свържете с Интерагри България – единствен официален вносител на New Holland за страната, на тел. 0700 46 666.

По материали на Интерагри България