Създаване на биологична ферма „Агробиотик”


Аз съм Камен Великов – ученик в 11 клас на Професионална земеделска гимназия „Добруджа”, гр. Силистра. Обучавам се по професия „Техник на селскостопанска техника”.

Моята идея представлява създаване на биологична ферма „Агробиотик“, в която водещ бизнес ще е агроаптека, работеща само с биологични продукти за растителна защита. Също така ще се отглеждат 20 биологични пчелни семейства, 5 дка семкови, 5 дка костилкови видове овошки, при чието отглеждане също ще се прилагат методите на биологично производство и оранжерия от 1 дка. В оранжерията ще се отглеждат биологични зеленчуци. В градините и оранжерията ще се изпитват биологични продукти и ще се демонстрират резултатите от тяхното действие.

От пчелните семейства, които ще бъдат разположени в пчелин устроен вътре в овощните градини ще се добиват пчелни продукти, които от векове насам е доказано, че са едни от най-полезните и те ще бъдат материали доставяни за работилниците в „пчелна къща”. В работилницата гостите и туристи ще могат да произвеждат в „Пчелната къща“ мехлеми по стари изпитани рецепти. В къщата ще има и музей на пчелата и нейното развитие.

В стопанството ще се въведат и мерки за енергийна ефективност – соларни панели за производство на ток и затопляне на водата, работа на помпата за вадене на вода от кладенеца и др.

В „Агробиотик” ще се разкрият и работни места за млади хора, които да имат възможност за стажуване и обучение.

За в бъдеще ще продължа образованието си в Германия, а на по-късен етап обмислям  завръщане в България и опит за реализиране на идеята си.

Благодаря на г-жа Галина Даскалова за помощта и насоките по време на изготвянето на проекта!

Камен Великов, ученик от ПЗГ„Добруджа”, Силистра