Биологично производство на ягоди


Избрах ягодите, защото те са плод с изключително висока възвращаемост на вложените в тях средства и гарантират реализирането на голяма печалба, спрямо размера на началните инвестиции. Ягодата от всички ягодоплодни видове е най-отглеждана у нас и в чужбина. При това тя е и много доходна култура. Ягодовите плодове са отлична храна за хората от всички възрасти. За да се увеличи максимално периода на плододаване за цялата градина се избра комбинация от три сорта – ранен, средно ранен до късен и много къснозреещ сорт. Това са сортовете Хъней, Белруби и Богота. Така се очаква периодът на плододаване за цялото насаждение да бъде около 28-35 дни.

Технологията, която ще приложа  за отглеждане на ягоди, ще бъде „отглеждане посредством мулчиране със слама”. Избрал съм тази технология, тъй като тя има редица предимства: ускорява се беритбената зрелост на плодовете с 3-5 дни; увеличава се добивът с 30-40%; повишава се качеството на плодовете; намаляват се разходите за окопаване и напояване с над 50-60%; реализира се икономия на поливна вода, слама и др.; ограничават се условията за развитие на гъбни болести и загниване на плодовете.

Осъществяването на тази моя бизнес идея ще се изрази основно в генериране на висок доход освен за мен и за хората, които ще наема за изпълнението ѝ. Също така тези лица ще бъдат регистрирани към Агенцията по заетостта. И не на последно място – с производството на висококачествени ягоди ще се повдигне имиджът и развитието на селскостопанския бизнес в България пред чуждестранните туристи, посещаващи нашата страна.

Разработка на Борис Куртев, ученик в ПГ по МЗС, гр. Септември