Изграждане на ферма за угояване на зайци


Избрах зайцевъдството, защото у нас то се развива добре още от стари времена. Страните от Западна Европа търсят допълнителни възможности за снабдяване със здравословни храни.

Направените пазарни анализи показват, че в следващите няколко години търсенето на заешко месо ще нараства, а Германия вероятно ще бъде един от основните ни клиенти. Първоначално фермата ще стартира със 300 заека за угояване от породата „ЦИКА“.

Основни предимства на зайците от хибрида Цика са: бързо развитие, Цика е от т.нар. „скорозрели“ хибриди, първото заплождане на женските става на 115-дневна възраст; кратък период за угояване – на 84-ия ден зайците достигат тегло от 3.200 кг и са готови за изкупуване; много добро оползотворяване на фуражите – средният разход е 3 кг фураж на 1 кг прираст; високо качество на месото – нисък процент на холестерин и високо съдържание на белтък; висок кланичен рандеман – 60%, което прави хибридът предпочитан от преработвателните предприятия; благоприятно съчетание месо/кости – 10%; потенциални възможности за износ; устойчивост на болести; висока икономическа ефективност – изброените предимства са предпоставка и за по-високите доходи, които се получават от този хибрид. Той осигурява два пъти по-голяма печалба в сравнение с другите месодайни породи!

Клетките, необходими за отглеждането на зайците са направени от качествени неръждаеми материали, на два етажа са. Разположени са в модул по 16 клетки – по 8 на етаж. Снабдени са с модерна система за вода – чрез нипелни холандски поилки. По този начин водата не се замърсява, винаги е в изобилие и към нея лесно може да се добавят витамини и лекарства. В самите клетки има монтирани хранилки. Под клетките има монтирана поцинкована ламарина с наклон, отпадъците се събират в пластмасови съдове. Не се допуска замърсяване на пода, изпарението на вредни вещества е минимално, което допринася за повишаване на хигиената.

Целта на моя бизнес план е,че зайцевъдството може да създаде много работни места за безработни, и то с малки капиталовложения и да ги спаси от тежкото положение, в което са изпаднали. Производството на висококачествено, нискокалорично и здравословно заешко месо е съобразено с европейските стандарти, чрез използване на съвременни технологии.

Разработка на Йордан Велев, ученик в ПГ по МЗС, гр. Септември