Суперабсорбентът Тераует за етеричномаслени култури


В последно време е налице тенденцията към създаване на значителни площи с трайни насъждения от етеричномаслени и лекарствени култури. Това позволява да се включат най-нови технологии при засаждането и отглеждането им, които да обезпечават почвен комфорт и устойчив растеж за времето на развитие, както и значителни облекчения в грижите за тях.

ТЕРАУЕТ е особено подходящ за прилагане при засаждане на лекарствени и етеричномаслени култури. Суперабсорбентът осигурява 10 години дозирано водоотделяне в коренообитаемия слой. Особено важно е да се подчертае, че ТЕРАУЕТ е напълно екологично чист продукт.

При засаждане на маслодайна роза, лавандула, дилянка, мента и други храстови и етерични видове, под корените се полагат 3,5-4,0 г. (една равна кафяна лъжичка) сухо вещество ТЕРАУЕТ Т400, след което се зарива и полива обилно. Средният разход на декар площ се движи от 1,5 до 2,0 кг./дка, съобразно бройката посадъчен материал в декар. Друго решение е да се направи гъста каша от 10 г.на литър от ТЕРАУЕТ Т400, да се изчака пълното набъбване и в корена да се сипва по 250 г. (една пластмасова чаша за чай) под разсада. Този начин не изисква допълнително поливане.

Поради така извършеното трайно подобряване на почвата, при неполивното отглеждане, насажденията не страдат от стресови промени в климатичните условия.

Прeди транспортирането и засаждането е добре кореновата система да се потопи в гел от 5 г ТЕРАУЕТ Т100 в 1 литър вода. След около 45 минути се получава пастата за обмазване. Така се съхранява разсадът и се осигурява 100% прихващане, без растенията да преживяват шока на транспортирането и пресаждането.

Подобряването на почвата със суперабсорбента ТЕРАУЕТ гарантира спестяването на поливна вода и торове и подсигурява ускорен растеж, и значително по-добри в качествено и количествено отношение добиви.

По материали на Ванко – 97