Софтуерни решения за агробизнеса


Петър Чернаев, ВИП Софтуер, пред в. „Земеделска техника”

– Казвам се Петър Чернаев, управител съм на ВИП софтуер. Занимавам се със софтуерни решения за управление на агробизнеса от много години, вече повече от 20. Най-новите неща, които представихме на Бата Агро, са относително уникални за българския пазар. Първото е четец за ушни марки за животни, който е изцяло българско производство. Той е и най-евтин на европейския пазар. Този онлайн четец позволява дистанционно прехвърляне на номера на ушната марка към телефона. Разработили сме и софтуер – Ферма Уеб. Стараем се да сме максимално полезни на нашите клиенти.

Вече сме официални представители на Солви – система за прецизно земеделие с фиксирана цена, независеща от обработваните дка. Тя обработва снимки от дронове и сателити и автоматично създава карта с препоръки за променливите норми на торене и пръскане. Посредством нашия софтуер Агрозадачник се конвертира и може да влезе във всяка една навигация, включително конкурентите от Topcon, Muller и Teejet, които ние представяме. Това е идеята ни за едно завършено решение за прецизно земеделие.

Направихме доста сериозен пробив и в най-актуалната в момента тема GDPR за защита на личните данни. Имайки предвид, че нашите клиенти обработват много голямо количество данни, сме подготвили всички необходими декларации и наръчник за безпроблемна работа, съобразни изцяло с регламента. Идеята е продукта да се продава на символична цена.

На Бата Агро представихме всичките си продукти, включително и Банка Имоти – система, с която арендодателите следят лесно своите имоти. Вече има доста хора, които инвестират в земеделска земя, отдават я и трябва да имат пълната информация за своя бизнес. Банка Имоти е продукт, който ще улесни значително работата и ще подобри организацията във фирмата. Този софтуер дава възможност да се следят както договорите за рента и за наем, така и всички останали взаимотношения.

Не спираме да развиваме и основния си продукт Агросистеми – първото българско ERP. Най-новият ни продукт е абсолютно автоматичен кантар. Имаме контролер, който може да се закачи към всеки кантар и автоматично да отчете количеството продукция от всеки един масив, който е начертан през Агросистеми. Българското ERP сме обогатили с още много нови модули, най-вече животновъдство, фуражни кухни, производство в мандра, в кланици, семепочистваща техника. Затова и акцентираме на прецизното земеделие, себестойността, пресмятане на реални цени.

Сътрудничим си със „Земеделска къща” и разработваме съвместни проекти. Помагаме на фермерите да оптимизират производството си. Предлагаме бързо решение на проблемите на земеделските стопани. Фермерите могат да разберат себестойността на продукцията си още през юни, когато жънат.

ВИП софтуер предлага широка гама продукти за прецизно земеделие и добри софтуерни решения за агробизнеса.

Петя Ноева