Втори фестивал на еко и био производителите в Садово


Отблясък от събитието

Община Садово, известна от векове с производството на плодове, зеленчуци и фъстъци, стана и столица на здравословното хранене. Градът за втори път бе домакин на Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците, който започна  в рамките на празника на града 24 май. „Честваме го повече от 80 години, като в миналото местните хора са празнували на 11 май – Денят на светите братя Кирил и Методий“, каза кметът на общината Димитър Здравков. На стадиона в града бе открит турнир по стрелба с лък, награди получиха изявени учители, ученици, читалищни дейци и спортисти. Сред официалните гости на празника бяха народният представител Георги Търновалийски и кметът на община Първомай Ангел Папазов.

Кафе от смокини, огледани в Родопите, бе сред иновативните продукти, показани на феста. То действа като натурален антиоксидант, имуностимулант и алкализатор. Интерес предизвикаха натуралните чипсове в комбинации от морков и цвекло и ябълки и цвекло. Всички изложители бяха заложили на здравословните храни и напитки, подходящи и за вегетарианци и вегани – сладки от семена и ядки, веган торти, напитки от бял бъз, крекери със семена, хляб с квас, вегетариански банички, салами и луканки, направени от растителни продукти.

Занаятчии и арттворци показаха ръчно изработени играчки и пантофи от плъст, керамични бижута, торбички от плат с български шевици, икони. Някои от изложителите предложиха български семена и разсади. И тази година в събитието се включи и Институтът по растителни генетични ресурси “КМалков” – Садово, който от години разработва български сортове пшеница, лимец, просо, сусам и фъстъци.

На продължилия 3 дни фестивал имаше и детски работилнички, наречени „Децата – цветовете на дъгата“. Малчуганите са научили повече за пътя на хляба от нивата до трапезата, за кръговрата на зърното, как се меси и пече. Те засяха семенца от най-древното зърно лимец и правиха хлебчета, изпечени в подници на жив огън. Проведоха се и лекции по природосъобразно земеделие, екообразование и размяна на семена.

ЗТ