Сортове картофи на Институт по зеленчукови култури „Марица”


 

Институтът предлага най-търсените сортове картофи, подходящи за нашите условия и търсени на пазара.

Иверце. Първият български ранен сорт, създаден в ИЗК “Марица”. Образува среден брой клубени в гнездо, с овална форма, гладка светложълта кожица, плитки очи, светложълто месо, с много добри пазарни и експортни качества. Високо интензивен сорт с ранно, дружно и бързо нарастване на клубените. Пригоден за много ранно полско производство, при което се получават високи добиви още в края на месец май. Отличава се с много добри кулинарни качества – вкус, мирис, нежна консистенция.

Надежда 25. Български сорт от втора ранна група на зрялост, създаден в ИЗК “Марица”. Образува 10-12 средно едри клубена в гнездо, които са продълговатоовални, с плитки очи, жълта кожица и бледожълто месо. Характеризира се с бърза динамика на клубенообразуване и висок генетичен потенциал за добив и качество. Устойчив на вирусни, гъбни и микоплазмени болести. Притежава добри пазарни и отлични вкусови качества.

Орфей. Нов сорт картофи на ИЗК “Марица”, признат през 2011 г. Ранен сорт с дължина на вегетационния период от поникване до технологична зрялост 64-66 дни, подходящ за ранно и средно ранно производство. Характеризира се с висок потенциал за добив (над 3500 кг/дка), бърз темп на нарастване на клубените и висок процент стандартна продукция. Орфей се отличава със средно едри, кръглоовални клубени, с плитки очи и жълто месо, полска устойчивост на вирусни болести и мана по клубените. Първият български сорт устойчив и на двете коренови цистообразуващи нематоди G. rostochiensis и G. pallida. Съхранява се много добре през зимно-пролетния период.

орфей

Перун. Нов средно ранен сорт картофи, създаден в ИЗК “Марица”. Отличава се с висока продуктивност и много висок процент стандартни клубени. Сортът образува 14-16 средно едри клубена. Те са кръглоовални, с жълта, мрежовидна кожица, плитки очи и светло жълто месо. Характеризира се с високо съдържание на сухо вещество, много добър вкус и непотъмняващо месо. Сортът се отличава с висока полска устойчивост на вирусни болести, мана по клубените и краста. Той е първия български сорт картофи, устойчив на картофената цистообразуваща нематода.

рожен

Рожен. Нов среднокъсен сорт картофи, създаден в ИЗК “Марица”. Формира 12 до 14 клубена в гнездо, които са продълговато-овални с червена кожица, плитки очи и жълто месо, с много добри кулинарни и пазарни качества. Сортът се характеризира с висок генетичен потенциал за добив и качество на продукцията. Подходящ за механизирано отглеждане и прибиране. Отличава се със средна устойчивост на вирусни болести, висока устойчивост на мана по храста и клубените и много висока устойчивост на краста и струпясване. Подходящ е както за прясна консумация, така също за преработка в чипс и помфрит.

По материали на ИЗК „Марица“