Сеялки за точна (пунктирна) сеитба


 

Този тип сеялки служат за сеитба на семена на окопни култури като царевица, слънчоглед, фасул, фъстъци, соя, цвекло и др. С тях може да бъде извършвана сеитба и на някои зеленчукови култури като пипер, домати, лук и др. Наричат се сеялки за точна сеитба поради факта, че семената се засяват в реда на точно определено разстояние едно от друго, наречено „стъпка на сеитбата”.

За разлика от редосеялките, ботушите са разположени на големи разстояния един от друг – междуредовите разстояния „b” са от 45 cm при цвеклото, 60 cm при фасула, до 70 cm при царевицата и слънчогледа (фиг. 1). Това е така поради нуждата във вече поникнала и развиваща се култура да влиза агрегат „трактор-култиватор” за извършване на окопаване, подхранване, загърляне, разрохкване, прокарване на поливни бразди и др.

Сеялки за точна сеитба

1 – вентилатор; 2 – бункер за минерални торове; 3 – бункер за семе;Фиг. 1. Сеялка за точна сеитба с четири секции и пневматичен сеещ апарат: 4 – притъпкващо колело (валяк); 5 – сееща секция; 6 – маркир.

При тези сеялки за всеки засяван ред е обособена секция – следователно сеещата машина има толкова секции, колкото редове засява едновременно. Изработват се във варианти с четен брой сеещи секции: 4 бр.; 6 бр.; 8 бр. и т.н. (фиг. 1). В някои конструкции освен бункерите за семе се монтират и бункери за минерални торове или за гранулирани пестициди и микроелементи. Сеялките за точна сеитба основно са съоръжени с два типа сеещи апарати: пневматичен вакуумен апарат или апарат с механично изсяване.

Работните секции на сеялката за точна сеитба с пневматичен сеещ апарат (фиг. 2)са съоръжени с бункер за семе 3, под който е разположен сеещия апарат 13. Изсятото семе от него се пуска на дъното на браздата, направена от ботуша 11. Дълбочината на тази бразда зависи от положението на притъпкващото колело 1, което се определя от винтовия механизъм 2. След като семето попадне в браздата, то се зарива с почва посредством заривача 12 и се валира отгоре с колелото 1, за да се получи добър контакт на семето с почвата – да няма въздушни кухини около семето.

Всяка секция копира терена индивидуално сама за себе си и независимо от неравностите на полето в напречно направление се получава еднаква дълбочина на засяване на семената във всички редове. Това се постига чрез шарнирния четиризвенник 5, с който тя се свързва към рамата на сеялката – той осигурява необходимата свобода на движение на секцията във вертикално направление.

Сеялки за точна сеитба 2

Фиг. 2 Схеми на сееща секция на сеялка за точна

Задвижването на сеещия диск става чрез задвижващ вал 8, който е свързан към ходовите колела на сеялката чрез зъбен или верижен скоростен механизъм. Чрез този механизъм се осигурява промяна на честотата на въртене на сеещия диск и оттам и промяна на стъпката на сеитба „t”. Вакуумът, необходим за работата на сеещия диск, се осигурява от маркуча 7, който в единия си край е свързан с вакуумкамерата 9, а в другия – към вентилатора на сеялката.

За правилното нагласяване на сеялките е необходимо да бъдат извършени следните операции: Свързване на сеялката към трактора и хоризонтиране на рамата й в напречна и надлъжна посока; Регулиране на междуредовото разстояние съобразно изискванията на културата; Регулиране на дълбочината на сеитбата; Регулиране на дължината на маркирите; Нагласяване на сеещия апарат на всяка секция за определена сеитбена норма (подбиране на сеещ диск с подходящ брой отвори и подходящ размер на отворите, избиране на подходяща честота на въртене на диска); Регулиране на чистачите на сеещите апарати; Контрол на работата на всяка секция на полето за дълбочина на сеитбата и за стъпка на сеитбата.

Сеитбената норма М при сеялките за точна сеитба се задава в броя растения на 1 декар, [бр./дка]. Например, при царевица, отглеждана за зърно при поливни условия М = 5000÷8000 бр./дка,   при слънчоглед М = 5000÷6000 бр./дка, при фасул М = 35000÷45000 бр./дка, при фъстъци М = 14000÷16000 бр./дка, при соя М = 45000÷50000 бр./дка, при царевица за силаж М = 15000÷16000 бр./дка и др.За правилното нагласяване на сеялките е необходимо да бъдат извършени следните операции: Свързване на сеялката към трактора и хоризонтиране на рамата й в напречна и надлъжна посока; Регулиране на междуредовото разстояние съобразно изискванията на културата; Регулиране на дълбочината на сеитбата; Регулиране на дължината на маркирите; Нагласяване на сеещия апарат на всяка секция за определена сеитбена норма (подбиране на сеещ диск с подходящ брой отвори и подходящ размер на отворите, избиране на подходяща честота на въртене на диска); Регулиране на чистачите на сеещите апарати; Контрол на работата на всяка секция на полето за дълбочина на сеитбата и за стъпка на сеитбата.

Освен с броя растения на 1 дка сеитбената норма M може да бъде зададена също и с агрономическата теоретична стъпка агр. теор., агрономическата действителна стъпка агр. действ., с техническата стъпка t, а така също и с броя растения на един линеен метър М лин.

За да се получат М броя растения на декар е необходимо да се засеят k пъти повече семена, където k = 1,05÷1,20  е коефициент  на сигурност. Той отчита кълняемостта на семената, а така също и почвено-климатичните условия.

Разстоянието между семената вътре в реда, засявани от сеялката за точна сеитба, се нарича техническа стъпка на сеитбата t.

За да се реализира необходимата техническа стъпка, се използва таблицата, която заводът производител е предоставил към сеялката. По нея се определят броят на отворите на сеещия диск и предавката, която трябва да се включи, за да се реализира необходимото предавателно число i.

доц. Ангел Трифонов, АУ Пловдив