Течни торове и дюзи за тях


Цената на азота в течните торове много често е по-ниска в сравнение с тази в гранулираните торове. Прилагането на течни торове в комбинация с пестициди допълнително намалява оперативните разходи. Цената на течните торове е средно с 15% под тази на гранулираните. В допълнение, оперативните разходи могат да бъдат намалени  с 0.60 лв./ дка заради комбинираното прилагане и спестяване от транспорт и обработка.

Течните торове лесно се абсорбират от листата на растенията, особено в сухи периоди, когато торовете могат да бъдат по-ефективни. Чрез добавяне на течни торове може да се намали изпарението на капките и да се ограничи атмосферното замърсяване. Елиминира се изтичането на азот в почвата, което е изкючително важно за зони със защитена вода.

Смесването на течни торове с пестициди, хранителни вещества и регулатори на растежа има много предимства: Намаляване на минаванията през нивата; Повишена производителност в разгара на сезона; Защита на околната среда: Намаляване на разходите при грижите за културите.

Течните торове подобряват покриването на културите и прилепването на капките. Поглъщането на пестицидите през листата е много по-добро. В комбинация с хербициди, течните торове позволяват намаляване на количеството на хербицидите без загуба на ефективност. Важни особености за успешното комбинирано приложение са качествата на течните торове и спазването на инструкциите за употреба на пестицидите. Това е свързано с потенциалния обем за намаляване на пестицидите и инструкциите за прилагане.

Tечен тор UAN (течна карбамид-амониева селитра) е най-популярният течен тор. Чистият течен тор UAN съдържа 28% азот. 50 % от азотът е амид (+NH2), около 25 % е амониум (NH +) и останалата четвърт е нитрат (NO -). Течният тор с високо качество трябва да има високо повърхностно налягане, неутрална стойност на pH и ниво на биурет под 0,2 – 0,3%.

Но на практика все още има несигурност относно торенето през листата и риск от прекомерно наторяване на културите с разтвор на соли. Тези факти могат да доведат до по-ниски добиви. Ето защо, за успешно торене е необходим правилен избор на вида течен тор. В допълнение, за положителния резултат допринасят правилните дюзи и технология на приложение.

Технологията на прилагане включва възможността за адаптиране към различни ситуации. Основното правило е: Колкото по-чувствителна е повърхността на културата, трябва да се използват толкова по-груби капки с намалено налягане на пръскане.

Неразделна част от бъдещото земеделие ще бъдат новите технологии, които повишават ефективността на азотните торове, включително и прецизното фермерство с GPS технологиите. Течни торове могат да се прилагат почти на всички култури, ако се прави в правилното време и с правилната технология и техника.

ДЮЗИ ЗА ТЕЧНИ ТОРОВЕ

Плоскопръскащите специални дюзи за течни торове от продуктова гама на немската фирма Lechler гарантират прецизно пръскане. Отлично представяне може да се постигне и при пръскане с по-големи работни ширини, като влиянието на вятъра е по-малко в сравнение с разхвърлянето на гранулираната тор.

Продукти на LECHLER: FD дюзи, DroplegUL, 5S капкови маркучи или тръби, ID3, ID, IDK/IDKN

FD дюзите са добре подготвени за прилагане в частични зони. Промените в налягането не влияят отрицателно на размера на капките. Изключително големите капки остават и са отлични за усвояване от културите. По-високото налягане не променя въздействието на капките, когато докоснат листата. Капките падат само гравитационно, а не заради налягането на пръскачката.

Разпръсквачите за гранулат и пръскачките за течни торове могат да наторяват частични зони от нивата. Пръскачките са оборудвани с клапани, които могат да се адаптират много бързо и прецизно към изискванията на културите/при използване на GPS картата за променливо торене. Например Vario Select може да увеличава или намалява броя на дюзите без промяна на налягането. Тази система позволява промяна в скоростта на прилагане с голяма прецизност в рамките на работната ширина.

По материали на Универсал-НВГ