НССЗ – иновации в земеделието


Вестник „Земеделска техника” винаги се е стремял да поднася на читателите си навременна информация за новостите в областта на земеделието и всичко, свързано с него. В тази връзка публикуваме изказванията на експерти от Националната служба за съвети в земеделието от проведената конференция на европейския форум на Съветническите служби в областта на земеделието и селските райони (EUFRAS) и НССЗ по време на Агра 2017 г., свързани с прилагането на иновации в селското стопанство.

Любомир Маринов, изпълнителен директор на НССЗ, пред вестник „Земеделска техника”:

Повечето съветнически служби и организации имаме сходни проблеми и съвместно можем по-лесно да ги преодолеем, да постигнем още по-добри резултати и да бъдем още по-практически ориентирани към нуждите на земеделските стопани. Заедно можем да бъдем и много по-полезни за засилване ролята на съветническите организации за развитието и внедряването на иновациите в земеделието, а те имат важно значение за конкурентноспособността на земеделските стопанства.

Знаем, иновациите са приоритет на европейско ниво. Европейско партньорство за иновации за селскостопанската производителност и устойчивост е един нов и важен подход за подкрепа на развитието и внедряването на иновациите в земеделието. За този подход е отделено важно място в общата селскостопанска политика за периода 2014-2020 г. и в Програмата за развитие на селските райони в България. За нас това също е приоритет. Службата има готовност да изпълнява функциите на иновационен брокер, като подпомага създаването на оперативни групи по мярка 16.1 от ПРСР. И досега един от приоритетите на службата е подпомагане на трансфера и приложението в практиката на научните постижения в земеделието, както и усъвършенстване на връзката научни изследвания – съвети в земеделието – земеделски бизнес. Службата осъществява и сътрудничество с различни организации за подпомагане на производителността. Имаме над 20 договори и рамкови споразумения за сътрудничество с Аграрния университет, с институти, със Селскостопанска академия. Ежегодно провеждаме над 100 броя съвместни дейности и мероприятия. Участие взимат над 3 000 фермери годишно.

Иванка Тодорова, главен секретар на НССЗ, пред вестник „Земеделска техника”:

Тази година Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) беше домакин на годишната среща на Европейските съветнически служби. В конференцията участваха български консултантски организации, работещи в сферата на съветническите услуги. Целта е чрез нея важните теми, които стоят пред всички съветнически служби в България, в съседните страни и в Европа да бъдат по-широко обсъдени. Не на последно място конференцията е и възможност да се подобрят контактите и обменът на информация. Обучението е непрестанен процес, затова и НССЗ акцентира на него. Изискванията към службата стават все по-високи, очакванията на земеделските стопани са все-големи. Средата е динамична и ние трябва да имаме готовност да отговорим на тези очаквания. Това определи изборът на една от основните теми на конференцията – обучение на съветници, консултанти. Втората тема е направлението, което става все по-належащо и все-активно се работи по него – иновативното брокерство. Разбираме го като роля и участие на съветническите служби в процеса на стартиране на иновации и идеи за иновативни технологии за прилагане и последващата реализация. Целта е не просто да бъде внедрена дадени иновативна технология или добра практика за подобряване на организацията на дадено стопанство, но и резултатите от внедряването да обхване по-голям брой земеделски производители и те да бъдат включени активно в този процес. Затова е толкова важна ролята на съветническите служби и на индивидуалните консултанти, както и на научните организации.

Доника Асенова