НССЗ обучава съветници и фермери


Д-р Димитър Ванев, главен директор на главна дирекция „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория”, пред вестник „Земеделска техника”:

Национална служба за съвети в земеделието е част от МЗХ, второстепенен разпоредител в бюджетни кредити към него. Създадена е през 1999 г., вече 18 години успешна и активна работа в сферата на предоставянето на съвети и консултации. НССЗ има офиси навсякъде в България, което прави системата лесно достъпна за всеки един фермер. Екипът се състои от агроном, зооинженер и икономист. Дейностите на службата  включват изготвяне на проекти, трансфер на научни знания и технологии, анализ на почви и др. През януари 2017 г. започна проект за демонстрации, чиято цел е фермерите да се учат един от друг. Съветниците на службите постоянно се обучават. Сред задачите е и информиране на фермерите за всички новости, свързани с програмите за развитие на селските райони.

Провеждат се обучения през Центъра за професионално обучение, който е лицензиран към Националната агенция за акредитация и професионално обучение. Канят се и външни организации и лектори. Университетите също оказват подкрепа на службите за обучение.

Има общо обучение на всички съветници. Предимствата на този подход са, че когато се съберат много хора има и много идеи. Така връзките между колегите се засилват. Всеки от тях има област, с която е най-добре запознат и си помагат. Установено е, че този метод е подходящ повече за теоретично обучение, отколкото практическо. Недостатъците са, че ако групата е много голяма, няма време всеки да се включи в съветите, времето не достига и за практическа работа по реални случаи.

Правят се и регионални обучения. Когато се очаква да бъде отворена определена мярка от програмата за развитие на селските райони, по която службата изготвя проекти, се правят по-малки групи. Така има време за дискусии и за обсъждане на реални случаи. На тези обучения присъстват и лектори.

Правят се и обучения съвместно с Аграрния и с Тракийския университети за служителите на НССЗ.

По-кратките обучения са за предпочитане, при дългите се губи мотивацията. Важно е и да се съчетават теория и практика, за да се постигнат резултати, както и при разглеждането им всяка група да представи до какъв резултат е стигнала.

НССЗ извършва и обучения за фермери. За период от около 4 години са обучени 1 5000 фермери. Предпочитат се обучения от 18 часа, трудно могат да отделят 20 дни от времето си във фермата.

Полезни са и организираните обучителни семинари с университетите, със Селскостопанска академия (ССА). Канят се лектори и се правят еднодневни обучения. Тази година има и демонстрации във ферми.

В България обучения за консултанти се правят и от специализираните университети – Аграрния, Тракийския, Техническия, Русенския, Университетът  за хранителни технологии. За съветниците има магистърски програми.

На европейско ниво иновациите, трансферът на знания, съветническите дейности стават все по-голям приоритет. В България има и обучения за съветници, които да мотивират техните умения. Те се извършват от Института по висша администрация.

Новото обучение, което се очаква скоро да бъде завършено и в бъдеще да бъде прилагано, е по системата „СИКРА” – система за сертификация на европейските консултанти в областта на селските райони. Тази система е активна от няколко години. Развита е от Международната академия на консултанти в областта на земеделието и икономиката. Идеята е системата да комбинира практически с теоретически дейности и най-вече да моделира знания на консултантите как те самите да предоставят съвети и най-добре да ги представят на стопаните. НССЗ  е партньор на тази система за България.

СИКРА има 2 задължителни модула – за развитие на личните качества на експерта и за изграждане на комуникационни умения, за създаване на взаимотношения с фермерите. За да се получи сертификат, изискването е консултантът да има 2 години опит в тази област. Необходимо е и освен да се премине през тези модули, да се посети друга организация извън страната ти – да се види начина на работа и новите методи. Важно е и да заснемеш собствената си консултация – така се прави анализ на дейността. Накрая се изготвя тезис за това как си преминал през този процес.

Доника Асенова