Нови сортове на института по растителни и генетични ресурси „Константин Малков”


Сорт „Гинра” е нов високопродуктивен сорт пшеница, създаден в ИРГР Садово и признат през 2016 г. Сортът печели конкурса за иновации на АГРА 2017 в категорията „Сортови семена и посадъчен материал“.

сорт Гинра

Най-важното иновативно предимство на този сорт е съчетанието на висока устойчивост към причинителите на икономически важни болести и големия потенциал за добив. Той е високо устойчив почти имунен на причинителите на брашнеста мана и жълта ръжда.Това ще доведе до снижаване на себестойността и по-добри икономически резултати за фермерите. Подходящ е за отглеждане на богати почви при балансирано хранене.

ИРГР Садово е единственото научно учреждение в Европа, където се работи с южните култури фъстъци, сусам и ориз. Новият сорт сусам „Невена” е резултат от дългогодишни научни проучвания, изключително полезен за практиката и е едно ново иновативно постижение на световно ниво. Над 99% от площите със сусам в света се отглеждат ръчно.

Сусам Невена

С внедряването в практиката на сорт „Невена” ще се даде възможност тази култура да се отглежда изцяло механизирано, което ще спомогне за силно намаляване себестойността на продукцията, за чувствително повишаване рентабилността от отглеждането и за много по-широко внедряване на тази ценна култура в българското земеделие.

Сортът печели наградата в конкурса за иновации на АГРА 2017 в раздела „Научни постижения“.

По материали на ИРГР, Садово