Селекционни постижения на Институт по земеделие и семезнание „Образцов чифлик”- Русе


Пшеница сорт Венка 1

Венка 1

Сорт Венка е белокласа осилеста пшеница с червено зърно. Класът е средноедър, добре озърнен. Зърното е средноедро с добра стъкловидност-70%, маса на 1000 зърна 41 g, хектолитрова маса 80 kg/hl. Сортът е с много добра братимост. Има среднокъс вегетационен период, средновисоко и с добра устойчивост на полягане стъбло. Студоустойчивостта е висока. Притежава много добри хлебопекарни качества. Средният добив на зърно е 874 kg/da. Авторският коллектив е от ИЗС „Образцов чифлик” – Русе и ДЗИ – Г. Тошево.

Пшеница сорт Дунавия

Дунавия

Сорт Дунавия е белокласа, безосилеста пшеница с червено зърно (var. Lutescens), с осилеста брада. Класът е средноедър, добре озърнен. Зърното е средноедро, стъкловидност – 50 %, маса на 1000 зърна 42 g, хектолитрова маса 80 kg/hl. Братимостта е добра. Има среднокъс вегетационен период, средновисоко (100 см) и с добра устойчивост на полягане стъбло. Студоустойчивостта е висока. Средна устойчивост към важните икономически болести. Притежава много добри хлебопекарни качества. Добивът на зърното е 800 kg/da.

Люцерна сорт Приста 5

Приста 5

Растенията са високи 70-79 cm, добре разклонени и изправени. Цветът на листата е зелен, дължината на средното листче е 2,6 cm, а ширината – 1,0 cm. Съцветието е светло до тъмно лилаво. В години с нормални валежи той прави по 4-5 откоса. Сорт Приста 5 е средноустойчив на брашнеста мана – Erysiphe communis f. medicaginis и много устойчив на кореново и стъблено гниене – Phytophtora sp. и черни листни петна – Pseudopeziza medicaginis.

Люцерна сорт Роли

Роли

В третото Национално изложение на изобретения, технологии и иновации – 2011 г., в Националния Дом на техниката, гр. София, сорт Роли e награден със сребърен медал. Сортът е синтетичен и се отнася към традиционните трилистни сортове люцерна. Растенията са високи 78 cm, добре разклонени и изправени. Цветът на листата е зелен, дължината на средното листче е 2,8 cm, а ширината – 1,0 cm. Съцветието е светло до тъмнолилаво. Роли превъзхожда Приста 3 с 9,8% по добив на сухо вещество и с 11,3% по добив на семена. В години с нормални валежи той прави по 4-5 откоса. Средноустойчив на брашнеста мана и устойчив на кореново и стъблено гниене.

Люцерна сорт Многолистна 1

Многолистна 1

Над 50% от листата на растенията притежават от 5 до 7 листенца на една листна дръжка. Този белег го отличава от всички български и чужди люцернови сортове, вписани в Националната листа на страната. Богатата листна маса гарантира 1,5% по-високо съдържание на суров протеин от споменатите сортове. Растенията са силно разклонени, тъмнозелени, с преобладаващи виолетови съцветия. По добив на суха маса сортът не отстъпва на най-добрите български сортове. Растенията са устойчиви на листни болести и кореново гниене. Общо за четиригодишен период на отглеждане могат да бъдат произведени 6-8 t суха вегетативна маса или 80-100 kg семена от 1 da без напояване.

Люцерна сорт Приста 3

Стъблото е почти изправено с височина 70-90 cm, с 6 до 9 междувъзлия. Съцветието е средносбито, леко продълговато с тъмносини до светлолилаво оцветени венчелистчета. Масата на 1000 семена е от 1,8 до 2,2 g. Сортът е устойчив на кореново гниене. Подраства бързо след окосяване и дава 5-6 откоса в благоприятни години. Съдържанието на суров протеин е от 20,53 до 21,96%.

Люцерна сорт Приста 4

Растенията са с изправен хибитус, силно облистени, с височина 75-85 сm, с 6-8 междувъзлия. Съцветието е рехаво, продълговато, венчелистчетата са с лилав оттенък. Масата на 1000 семена е от 2.03 до 2.15 g. Има бърз пролетен и след окосяване подраст. Проявява добра устойчивост на кореново гниене. Превишава стандарта по съдържание на суров протеин и съдържа по-малко целулоза. Най-голям дял в пазара на люцернови семена в страната заемат сортовете на Института.

Институтът по земеделие и семезнание разполага с базови маточни насаждения и произвежда сертифициран лозов посадъчен материал от десертни и винени сортове, собствена селекция, търсени и известни в страната и чужбина. За предстоящата есенна сеитбена кампания Институтът ще предлага семена пшеница от сортовете Венка 1 и Дунавия, люцерна сортове Многолистна 1, Приста 5, Роли и други, които превъзхождат по добив и качества сорт Приста 3. За производителите на грозде ще предлага лозов посадъчен материал от семенни и безсеменни десертни сортове лози.

По материали на ИЗС „Образцов чифлик”