Новоселекционирани сортове и клонове лози в Института по лозарство и винарство


Сорт МИРО

Сорт Миро е получен чрез междувидова хибридизация от кръстосването на сортовете Плевенски фаворит х Надежда в опитното поле на Института по лозарство и винарство-Плевен от М. Иванов, З.Наков и А. Илиев.

Гроздът е много голям (23,0/16,5 cm) цилиндрично-коничен, полусбит. Дръжката е среднодълга, дебела, вдървесинена в основата. Чепката на грозда е зелена. Дръжчицата на зърното е среднодълга, дебела, със средноголямо конусовидно ложе. Средната маса на грозда е 862,8 g. Зърното е много едро (32,07/23,15 mm), овално. Кожицата е зелено-жълто оцветена, тънка и крехка, покрита с восъчен налеп. Консистенцията мезокарпа е месесто-сочна. Вкусът е хармоничен и неутрален. Средната маса на 100 зърна е 955,0 g.

Вегетационен период. Сорт Миро е ранозреещ бял десертен сорт. Гроздето му узрява в края на месец август. Продължителността на вегетационния период е 150-160 дни. Първият лист се появява около 15-и април, а първото съцветие около 20–25-и април.

Устойчивост на болести. Сорт Миро е получен по пътя на междувидовата хибридизация и проявява по-висока устойчивост (1-2 бала) на гъбни болести спрямо контролните сортове принадлежащи към Vitis vinifera L.

Особенности на агротехниката. При приземно и стъблено отглеждане, може да се прилага формировката подобрен Гюйо с дължина на плодните пръчки от 14 до 16 очи. За подобряване качеството на гроздето е необходимо през вегетацията да се извършат зелени резитбени операции – филизене, колтучене и премахване на листата около гроздовете.

Подходящи подложки. Сортът се развива и плододава добре върху подложките Шасла Х Берландиери 41 Б и Берландиери Х Рипария СО4.

Реакция към условията на средата. Сортът е получен чрез междувидова хибридизация и проявява по-висока устойчивост към ниски зимни температури.

Механичен състав на гроздето. По механичен състав на гроздето сорт Миро е типичен десертен сорт. Процентът на зърната е 97,28%, а на чепките – 2,72%. Кожиците от структурата на зърното са 3,54%, семената 1,31%, а мезокарпът – 95,02%.

Химичен състав на мъстта. В консумативна зрялост на гроздето кандидат-сортът съдържа 15-16% захари и 5,5-6,5 g/dm3 титруеми киселини.

Използване на гроздето и оценка на продукцията. Гроздето на сорт Миро е подходящо за консумация в свежо състояние и съхранение. Има добра транспортостабилност. След съхранение запазва външния си вид и вкусовите качества.

сорт Миро

Сорт НАЙДЕН

Сорт Найден е получен по пътя на вътревидовата хибридизация от кръстосването на сортовете Дунав х Русалка 3 в Опитното поле на Института по лозарство и винарство – Плевен от М. Иванов, З. Наков.

Гроздът е голям (19,2/17,2 cm), коничен, рехав до полусбит. Дръжката е среднодълга, среднодебела. Чепката на грозда е зелена. Средната маса на грозда е 817,7 g. Зърното е едро до много едро (38,69/18,10 mm) с капковидна форма (специфично). Кожицата е тъмновиолетова, тънка и крехка. Консистенцията е месеста, хрупкава, вкусът е неутрален, хармоничен. Дръжката на зърното е средна, със средно ложе. Чепчицата е средна, бледозелена. Средната маса на 100 зърна е 873,3 g.

Вегетационен период. Сорт Найден е средно зреещ червен (тъмновиолетов) десертен сорт. За района на Плевен гроздето му узрява в началото на месец септември. Продължителността на вегетационния период е около 170 дни. Първият лист се появява около 20-и април, а първото съцветие около 25-и април.

Устойчивост на болести. Сорт Найден е получен по пътя на вътревидовата хибридизация и е чувствителен към мана, но е сравнително устойчив на оидиум и сиво гниене.

Особености на агротехниката. При приземно и стъблено отглеждане може да се прилагат формировката подобрен Гюйо с дължина на плодните пръчки от 14 до 16 очи. За подобряване качеството на гроздето е необходимо да се извършат зелени резитбени операции-филизене и премахване на листата около гроздовете.

Подходящи подложки. Сорт Найден се развива и плододава добре върху подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария СО4.

Реакция към условията на средата. Сорт Найден е чувствителен на ниски зимни температури.

Механичен състав на гроздето. По механичен състав на гроздето сорт Найден е типичен десертен. Процентът на зърната в грозда е 97,06%, а на чепките – 2,94%. Кожиците в зърната са 4,08%, семената 1,38%, а мезокарпът – 94,54%.

Химичен анализ на мъстта. В консумативна зрялост гроздето на сорт Найден съдържа 14-16% захари и 5,5-6,5 g/dm3 титруема киселинност.

Използване на гроздето и оценка на продукцията. Гроздето на сортът е подходящо за консумация в свежо състояние и за съхранение. Има много добра транспортостабилност. След съхранение запазва външния си вид и вкусовите си качества.

сорт Найден

Сорт ЙОАНА

Сорт Йоана е получен по пътя на вътревидовата хибридизация от кръстосването на сортовете Дунав х Кондарев 10 в Опитното поле на Института по лозарство и винарство – Плевен от М. Иванов, З. Наков и И. Симеонов.

Гроздът е голям (26,7/16,5 cm), коничен, рехав до полусбит. Дръжката е среднодълга, среднодебела. Чепката на грозда е зелена. Средната маса на грозда е 785,5 g. Зърното е едро (28,46/18,96 mm) с яйцевидна форма. Кожицата тъмносиня, тънка, крехка, покрита с восъчен налеп. Консистенцията е месесто-сочна. Вкусът е хармоничен, неутрален. Средната маса на 100 зърна е 633,3 g.

Вегетационен период. Сорт Йоана e ранозреещ червен (тъмносин) безсеменен десертен сорт лоза. Гроздето му узрява в края на месец август. Продължителността на вегетационния период е около 150 дни. Първият лист се появява около 15-и април, а първата реса около 20-и април.

Устойчивост на болести. Сорт Йоана е получен по пътя на вътревидовата хибридизация и е чувствителен на мана и оидиум и сиво гниене.

Особености на агротехниката. При приземно и стъблено отглеждане, може да се прилага формировката подобрен Гюйо с дължина на плодната пръчка от 14-16 очи. За подобряване качеството на гроздето е необходимо през вегетацията да се извършват зелени резитбени операции – филизене и премахване на листата около гроздовете.

Подходящи подложки. Сорт Йоана се развива и плододава добре върху подложките Шасла х Берландиери 41 Б и Берландиери х Риприя СО4.

Реакция към условията на средата. Сорт Йоана е чувствителен на ниски зимни температури.

сорт Йоана

Механичен състав на гроздето. По механичен състав на гроздето сортът е типичен десертен безсеменен сорт. Процентът на зърната в грозда е 97,50%, а на чепките – 2,50%. Кожиците в зърната са 3,41%, а мезокарпът е 96,59%.

Химичен състав на мъстта. В консумативна зрялост гроздето на кандидат сорт V 6-18 (Вит) съдържа 15-17% захари и 5-6 g/dm3 титруема киселиност.

Използване на гроздето и оценка на продукцията. Гроздето на сорт Йоана е подходящо за задоволяване нуждите на пазара с качествено безсеменно десертно грозде с черно оцветяване на зърната през втората половина на месец август. Гроздето се характеризира с добра транспортабилност.

По материали на ИЛВ, Плевен