Механизирана беритба на малини


„Рио Агро” ООД е създадена през 2017 година като част от семейния бизнес, който развиваме повече от 25 години. Основният предмет на дейност е внос и търговия на земеделска техника. Седалището на нашата компания се намира в гр. Попово.

В гр. Попово и гр. Лозница се намират 70% от малиновите насаждения в България. Едно от изискванията на западните компании, търгуващи с ягодоплодни, е плодовете да бъдат обрани машинно. По този начин се избягва възможността за разпространение на ентеровируси, хепатит и др. Малината е плод, който не подлежи на миене и дезинфекция поради своята зърнеста и крехка структура. С увеличаване на насажденията в страната, нараства и търсенето на предлаганите от нас машини.

„Рио Агро” ООД предлага на своите партньори цялостна технология за отглеждане на ягодоплодни култури. Машините, които предоставяме, са само американски, за съжаление на пазара няма подобни българско производство. Нашата фирма е изключителен представител на Littau Harvester за Европа, предлагаща най-добрите и иновативни машини за бране на ягодоплодни в световен мащаб. До момента в България сме продали около 20 машини и тя е на първо място в Европа по отношение на машинното бране на малини.

„Рио Агро” предлага на българския пазар комбайн за малини, който се нарича надредов, защото водачът и останалите работници се намират отгоре на машината. Комбайнът работи като разтърсва малиновите храсти така, че само зрелият плод пада и се улавя в множество подложни плоскости и транспортна линия, която транспортира плодовете направо в касетки, като преди това са били почистени от листа и други ненужни неща с помощта на мощни въздушни вентилатори. Този модел е показал най-висок добив при най-ниски експлоатационни разходи за всички видове култури. Комбайнът е оборудван с нов тип дигитални измервателни уреди, които помагат на водача на машината да получава нужната му информация. Дигиталните уреди работят успоредно със съществуващите аналогови такива. Асансьорът съхранява и безопасно разтоварва пелетите с набрани плодове. Вибриращата система внимателно обира плодовете за най-доброто качество и използва различни вибриращи прътове за оптимално обиране на различни видове плодове. Машината за бране на малини е от най-нов дизайн на завода производител. Този модел има голяма платформа и складова площ и подобрява работата на предишните модификации с цел бране на по-качествени и свежи плодове.

Представляваме и друга компания от САЩ Orchard Machinery Corporation, производители на машини за бране на овощни дръвчета. Разполагаме с висококвалифицирани агрономи, специализиращи непрекъснато в този сектор. „Рио Агро” ООД е асоцииран член на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Свилен Милев, собственик и изпълнителен директор