Подкрепа за родното малинопроизводство


Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните БАМ-Я е създадена през 2013 година и наброява186 членове. Тя е с нестопанска цел, но членовете ѝ притежават над 80% от площите с малини в България, които са над 21 000 декара.

През последните години се наблюдава бурно навлизане на много нови сортове за пресния пазар. За индустрията най-търсени от летните сортове са „Микер” и „Херетич” от есенните. Те са и най-подходящи за машинно бране с комбайни, с които България вече се гордее и заема първо място в Европа по брой на малинокомбайни. Механизацията навлиза бързо в малинопроизводството, внедряват се и друга малогабаритна овощаро-лозарска техника и прикачен инвентар.

Асоциацията се стреми да бъде в помощ на своите членове. Оказва съдействие в намирането на пазари. Организира мероприятия за популяризиране на малинопроизводството и съдейства за участие по европроекти. С помощта на медиите и публикации на интернет страницата се популяризира малинопроизводството за всички, които искат да се занимават с отглеждане на малини и ягодоплодни. За членовете на асоциацията се правят специални предложения за високопродуктивен посадъчен материал, торове и препарати с отстъпка. Най-активно участва фирма Рио Агро, която предоставя на всеки член на Асоциацията, закупил малинокомбайн, ваучер на стойност 1000 долара.

През 2018 година Българската асоциация на малинопроизводителите организира и проведе Международно изложение и Световен конгрес по малината, на който присъстваха производители, търговци, научни работници от 26 страни от цял свят – от Австралия до Нова Зеландия, Латинска Америка, САЩ, Мексико, Европа и други неевропейски страни. Ежегодно се провежда и национално изложение и Фестивал на малината в гр. Лозница.

За да подобри квалификацията и преквалификацията на малинопроизводителите, Асоциацията ежегодно организира по няколко обучително-информационни семинара с представители на науката и водещи фирми в областта на растителната защита, торенето и механизацията.

Божидар Петков, председател на БАМ-Я