Русенски университет „Ангел Кънчев“


На 12 ноември 2020 година, Русенският университет отбеляза 75-годишнината от своето създаване – една годишнина, която изпълва сърцата с гордост и респект към постигнатото и завоюваните успехи, с вълнение от мащабността на съграденото през годините, с ентусиазъм и окриленост за продължаване напред със сила, достойнство и вдъхновение.

Русенската Алма Матер отдава своята признателност към нейните първостроители, към всички предци, които с всеотдайност и мисъл за бъдещето, са съграждали общ дом на мъдростта, светлината и споделеното утре. Това са ректори, декани на факултети, ръководители на катедри, всички многобройни предшественици, оставили трайни следи в летописа на университета.

През изминалите години университетът не само запази и утвърди своя уникален инженерен профил, но разви безспорно влияние и авторитет в сферите на педагогическото образование, стопанско-правните, политическите, социалните и здравните науки.

Този широк профил е предимство в конкурентната образователна среда, но също така е и задължение да се поддържа високо качество, да се вземат изпреварващи решения, да се откликва на потребностите на дигиталните поколения, да се подхожда с новаторство в динамично променящия се свят на високите технологии, за да бъде винаги университетът с една идея напред.

Днес, русенската Алма Матер е горда, че достойно изпълнява своите отговорности към просперитета не само на прилежащите си региони Русе, Разград, Силистра и Видин, но и към Северна България, трансграничния регион и Дунавското пространство.

Иновациите в науката са бъдещето, а Русенският университет има капацитета да твори утрешния ден със силата на интердисциплинарното знание и екипния дух, с мъдростта на поколенията учени и изследователи, с дръзновението на студентите и докторантите, с резултатността на всички успешни проекти и далновидността на научните прозрения.

Русенският университет е признателен към своите партньори от близо и далеч, към държавната и местните власти в прилежащите му региони, към многобройните партньори от бизнеса и индустрията, към своите приятели от културните и неправителствените институции, към неговите випускници и към всички сподвижници, с които е написана 75-годишната хронология на развитието на университета.

От името на академичната общност на Русенския университет, на факултет „Аграрно- индустриален“ и лично от свое име изказвам благодарност за ползотворното дългогодишно сътрудничество с вестник „Земеделска техника“ – единственият вестник, който покрива всички професионални интереси в земеделието. По случай тридесетата годишнина на изданието, поздравявам неговата редакторска колегия и заявявам готовността на академичната общност да инициира и подкрепя бъдещи съвместни инициативи.

Седмото издание на Отличието „Принос в механизацията на земеделието премина под мото­то „Единение” – единение на образование, нау­ка, бизнес. Годината беше изпълнена с невиждани до този момент предизвикателства. Единението на обществото в името на живота е нещото, което би имало положителен принос в борбата със световната пандемия. Изразявам най-добри благопожелания от името на академичната общност на Русенския университет, както и лично от свое име на всички тазгодишни носители на отличието.

Чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев,

Ректор на РУ „Ангел Кънчев”