Научно-технически съюз по машиностроене


Научно-техническият съюз по машинострое­не е национално, доброволно, не­правителствено, политически необ­вързано самоупра­вляващо се твор­ческо професионално сдружение на научни работници, инженери, специали­сти и управленски кадри в областта на машиностроенето и неговата инфраструктура, учредено съ­гласно разпоредбите на За­кона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ).

Научно-техническият съюз по машиностроене е продъл­жител на делото на основа­телите на първото техническо дружество в гр. Русе през 1885 г., на Българското ин­женерно-архитектурно дру­жество, на Дружеството на техниците и механиците от флотата, на Съюза на въз­питаниците на Морското ма­шинно училище, на Общото дружество на техниците със средно образование, на Съ­юза на практиците машинни техници, Организацията на свободно практикуващите ин­женери и архитекти.

В Научно-техническия съюз по машиностроене членуват над 600 научни ра­ботници, преподаватели и специалисти от сферата на машиностроенето и инфра­структурата за него. Основна дейност на НТС по машино­строене е провеждането на международни научни конгре­си и конференции. Много от тях са утвърдени като едни от най-авторитетните научни фо­руми в Европа – Международ­ния научен конгрес „Машини. Технологии. Материали”, Меж­дународния научен конгрес „Машини за селското стопан­ство”, Международната науч­на конференция „ТрансМотАу­то” и много други. На научните форуми присъстват учени от световноизвестни универси­тети като Токайския универси­тет, Университета на Мадрид, Техническия университет на Мюнхен, Университета на Калкута, Московския университет „Ломоносов”, Университета на Йоханесбург и много други.

За популярността на НТС по машиностроене достатъч­но е да посочим факта, че на форумите присъстват учени от такива „екзотични” страни като Нова Зеландия, Индоне­зия, Шри Ланка, Непал, Южна Африка, Колумбия, Мексико, Тайван, Саудитска Арабия, Куба и много други. НТСМ и провежданите от него научни форуми се ползват с голям авторитет и популярност сред учените от България и чужби­на и се утвърждава като един от най-значимите организато­ри на научни прояви не само в България, но и в Европа.

През последните години НТСМ извършва също значи­телна работа по проекти по оперативни програми. Изклю­чително мащабна е и изда­телската дейност на съюза. Всички научни издания са индексирани в Национална­та библиотека и имат по два ISSN номера – един за кни­жния формат на изданието, другия за електронния. Книжните формати се депозират в Националната библиотека, Централната научно-техни­ческа библиотека и Нацио­налната библиотека за наука и технологии на Германия.

Електронните формати са със свободен достъп в интернет. Всичките научни списания се намират на собствена ин­тернет страница. Сборниците „Научни известия” се нами­рат на съответните онлайн страници на международните конгреси и конференции.

Свободният интернет дос­тъп до всички издания на НТСМ дава широки възмож­ности за популяризиране на дейността на Съюза, за за­познаване на научната общ­ност в света с резултатите от дейността на учените, публи­кували своите научни доклади на страниците на списанията или участвали в международ­ните конгреси и конференции. В бъдеще НТС по маши­ностроене ще продължава да се развива като търсен и на­дежден партньор на науката, образованието и индустрия­та не само в България, но и в много страни по света.

Проф. дтн Георги Попов,

председател, НТСМ