Министерство на земеделието, храните и горите


Скъпи приятели и читатели на вестник „Земеделска техника“,

В навечерието на Новата 2021 година нека си пожелаем тя да е по-спокойна и успешна за целия отрасъл „Земеделие”! Изминалата година беше белязана с невиждана по мащабите си пандемия от корона вирус. Настъпилата здравна криза от Ковид-19 се отрази на баланса в икономиката в световен и национален мащаб.

На този фон, за наша радост, техническото обезпечаване на отрасъла, което е с основополагащо значение за устойчивото му развитие, ефективност и конкурентоспособност, не се повлия съществено от промените в актуалната икономическа макрорамка. Технологичното обновяване продължи и през тази година. Това е от особено значение и може да се подчертае, че на пазара в България утвърдено се предлага техника, която отговаря на високите европейски изисквания за съвременно и екологично земеделие. Това са технологични мощности, предназначени за защита на почвата и подобряване структурата и състава ѝ с цел премахване на ерозията и запазване на влагата. Активно се търси и предлага техника, отговаряща на стандартите за опазване на околната среда от вредните емисии на отработените газове. Променящите се климатични условия, както и постоянно усъвършенстващите се технологични процеси, съответстващи на разнообразните агротехнически мероприятия за обработка на различни земеделски култури, налагат постоянно обновяване на техническия парк на земеделските стопанства. Използването на най-съвременни високотехнологични мощности следва последните тенденции в световното и европейско земеделие и гарантира прилагането на най-добри производствени практики от българските фермери.

В последните няколко години трайно се затвърждава тенденцията за системно обновление на машинния парк. Наблюдава се намаляване на средната възраст на използваните машини. През 2019 г. преминалите технически преглед и активно участвали в земеделските и горските дейности са 47 736 трактора, от които 31% на възраст до 10 години, и 7 360 зърнокомбайна, от които 35% са на възраст до 10 години. Докато през 2007 г. прикачните машини на възраст над 10 години са 81.6%, то през 2019 г. 30% от използваната прикачна техника е на възраст до 10 години. Това се базира на инвестирането от стопаните във все по-нови поколения прикачни, навесни и стационарни машини. Данните за периода 2016 – 2019 г. показват, че в страната са регистрирани 4 996 нови колесни трактора и 644 нови зърнокомбайна.

Наша обща задача със земеделските стопани е поддържането на тези съвременни машини в изправно техническо състояние с цел най-ефективното им използване. През 2019 г. нашите регионални структури – инспекторите от областните дирекции „Земеделие“, са извършили 127 344 технически прегледа и 24 338 регистрации на земеделска и горска техника, от които 7 709 регистрации на нови машини. Интензивният процес на подновяване на техниката в машинния парк е ясен знак за нарастване не само на инвестиционните възможности на българския фермер, но и на съзнанието му за ключовото значение на този род инвестиции в цялостния му бизнес успех. Това, от своя страна, повишава цялостното ниво на механизацията на българското земеделие и я прави съотносима с останалите ни партньори в общото европейско семейство.

Следвайки постигнатото, Министерството на земеделието, храните и горите продължава да поставя технологичното развитие на отрасъла като свой основен приоритет, към който се насочва сериозен ресурс чрез различните финансови инструменти, в това число и през настоящата година по компенсаторните мерки за справяне с последиците от епидемията.

Наш утвърден медиен партньор и надежден източник на информация за политиките, провеждани от Министерството на земеделието, храните и горите и неговите регионални структури, и през следващата година ще остане вестник „Земеделска техника“. Ще продължим да си сътрудничим в обмена на информация за адекватно и навременно информиране на заинтересованите страни за новостите в земеделския технологичен парк и за дебатите по нормативната база на българското земеделие.

Читателите на вестника, които от години имат доверие на публикациите, ще могат да получават информация от нашите структури за регистрираната техника, осъществявания контрол и новите тенденции в земеделските практики. С готовност Министерството на земеделието, храните и горите ще участва и във всички инициативи, насочени към отличаване на приноса на най-достойните представители на гилдията в поддържане на механизацията в българското земеделие на съвременно ниво.

Честита Нова година на всички читатели на вестник „Земеделска техника“ и нека си пожелаем най-вече тя да е здрава и добра към всички нас!

 Николаай Маринов,

Главен директор на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика”

Министерство на земеделието, храните и горите