Селскостопанска академия


В годините за модернизация и издигане конкурентоспособността на българското земеделие Селскостопанска академия работи активно и доказано като партньор на вестник „Земеделска техника” при връчване на Отличието „Принос в механизацията на земеделието”. Конкурсът успя да се утвърди като важно събитие в агросектора и се превърна в традиция. Удовлетворени сме от факта, че вестник „Земеделска техника” и Академията си сътрудничат успешно още от създаването на изданието преди 30 години. Убедени сме в благородната кауза АГРОЕДИНЕНИЕ като печеливша спойка на образование – наука – бизнес и вярваме, че тя дава и тепърва ще показва своите резултати. Честито на всички наградени с Отличието „Принос в механизацията на земеделието”!

От името на Централното управление на ССА пожелаваме на целия сектор „Механизация в земеделието“ и на в. „Земеделска техника“ здраве, ентусиазъм, креативност, творческа енергия и неутолима жажда към знания и иновации!

Селскостопанска академия (ССА) е организация за научни изследвания и приложна, обслужваща и спомагателна дейност в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост, осъществяваща се в рамките на държавната аграрна политика и в съответствие с Общата селскостопанска политика на Европейския съюз.

В периода 2019-2020 г. научните работници в структурните звена на ССА работят по конкретни теми, свързани със специализацията на научните екипи в растениевъдство и животновъдство, растително здраве, почвознание и агрохимия, селекция и генетични ресурси, технически науки и растителни технологии, водещи инженерни науки в аграрния сектор. Старанията и усилията им са в посока да отразят и посрещнат глобалните предизвикателства, свързани с продоволствената сигурност, екологичния натиск, породен от промените в климата, намаляването на природните ресурси и увеличаването на населението.

В анализа на постигнатото през последната година акцентът е върху това към какъв прогрес на селскостопанското производство е довела аграрната ни наука. От него се вижда, че Селскостопанска академия работи в синхрон с идеите и действията на екипите и научните колективи от структурните си звена, с директорите на дирекции от Централното управление, директорите на научните институти и ръководителите на специализираните поделения на Държавното предприятие „Научно-производствен център”, като обединява усилията и волята им за ефективен труд в научните изследвания, научно-приложната, иновационна и образователна дейност в областта на земеделието и храните.

Ефективното и конкурентоспособно селскостопанско производство на България е хоризонтът на труда и постиженията ни в аграрната наука. Тук е и синхронът в работата на Академията с деловата и дългосрочна програма на Министерство на земеделието, храните и горите и най-вече с нуждите на агробизнеса. Този синхрон дава идеи, поуки и диктува нови, работещи и полезни научни постижения на колективите в структурните звена на Селскостопанска академия.

На прага сме на една актуализирана програма за развитие на Академията за периода 2021 – 2027 година в унисон с новата Обща селскостопанска политика на Европа и България, като част от нея. Неизбежността на такава програма се диктува и от разработването на стратегия за развитие на ССА в контекста на глобалните климатични промени. Учените от структурата й търсят верния и работещ научен отговор на предизвикателствата, пред които е изправено земеделското производство. Затова научната общност на ССА мобилизира своя потенциал и с общи усилия следва амбицията да се намери верния отговор на т. нар. „устойчиво развитие”. В него науката и бизнеса, като този, използващ земеделска техника, създаващ машини за по-ефективно и конкурентоспособно селскостопанско производство, са взаимосвързани. Те винаги ще споделят плодовете на успеха и горчивината на несполуките. Последните са в пряка зависимост от собственото ни трудолюбие, воля за прогресивно развитие, поведение на уважение към труда на другия с мисъл за уникалността на създаденото от него. С уникалността на научните ни продукти и ефективното им приложение в същинската земеделска практика със сигурност ще надградим собственото си национално производство.

Честит празник и нови хоризонти за сполука и през новата 2021 година!

Проф. д-р инж. Мартин Банов,

председател на ССА