Революционен успех в защита на растенията


През 2016 г. в Европа беше регистриран официално нов продукт за растителна защита, който на 100% замества  медните препарати при опазване на културите от мана при лозята, мана по зеленчуковите култури – домати, картофи, тикви, тиквички, краставици, пипер, дини, пъпеши, а също така и срещу ботритисното гниене при ягодоплодните – малини, ягоди, къпини, маната по украсни култури и други, поразявани от тези икономически най-важни болести. Новите приложения на този продукт включват струпясването по ябълки и круши, болести по ориза и други.

През 2017 г. продуктът е официално регистриран и в България, а през 2018 г. българските фермери имаха възможност да го приложат на големи площи. Резултатите бяха повече от впечатляващи. Напълно опазени култури без употреба на медни и други химически продукти за растителна защита.

Високата ефективност на този продукт му донесе и голямата награда за 2018 година. Тя беше връчена на фирмата, разработила и пуснала в производство продукта ФИТО-СЕВ. (COS-OGA от FytoFend– Белгия) на Световния форум по случай годишната среща на производителите и представителите от биоиндустрията в Базел, Швейцария.

Продуктът подсказва иновационния характер на бързоразвиващата се биоиндустрия. ФИТО-СЕВ  е екологично устойчиво и безопасно за околната среда решение, не е токсичен за медоносните пчели и не влияе на опрашването. Трябва да се каже също, че това е едно голямо постижение за опазване на културите, без да оказва въздействие върху човешкото здраве и околната среда.

С внедряването на този  продукт в България Амитица затвърди своето първо място в биологичното земеделие.

По материали на Амитица