Развитие на производството на домати, краставици и пипер в България


 

  • ДОМАТИ

По последващи прогнози на САРА производството на домати през 2020 г. ще е над нивата от предишната година достигайки 148 хил.т. Неблагоприятното време в периода м.март-май забави местното производство, което обяснява по-високите цени до м.юни, като от м.юли положението се нормализира.

Вносът на домати за последните 5 години в сравнение с предходните 5 се е почти удвоил. През 2018 г. у нас са внесени около 88 хил.т. През 2019 г. вносът възлиза на 83,7 хил.т., а по прогнози на САРА за 2020 г. ще е в рамките 81-85 хил.т.

  • КРАСТАВИЦИ

Текущите прогнози за производството на краставици през 2020 г., е за количества около 74 хил.т. Подемът на производството от открити площи ще продължи, като то се очаква да бъде между 28-30 хил.т. Цените на едро и дребно са по-ниски отколкото в предишни години, като в следващите месеци се очаква да тръгнат нагоре.

Вносът на краставици през 2018 г. достига 29 хил.т, като за последните 5 години темпът на ръст в сравнение с периода 2011-2015 г. е около 80%. През 2019 г. вносът е на нива 24,5 хил.т. Прогнозата на САРА за настоящата година е за внос около 25-27 хил.т.

  • ПИПЕР

Текущите оценки за производството на пипер е той да достигне количества от 59 хил.т. Изкупните цени на пипера през това лято тръгнаха от едни от най-ниските си равнища не само от тези през изминалата година, но и към доста от предходните.

Вносът на пипер през 2019 г. се равнява на 31,3 хил.т. Средното увеличение за последните 5 години в сравнение с предходните е около 40%. През 2020 г. се очаква вносът да бъде в рамките на 28-30 хил.т.

 Актуални новини за зеленчукопроизводството

  • По. данни на ЕК, общото производство на домати за прясна консумация в съюза се очаква да падне с 2% на годишна база, до 6,5 млн.т, като основната причина е силният ценови натиск от страна на Мароко и Турция, които успяват да изместят много от местните производители в Испания иИталия от вътрешния пазар.
  • По информация на Tomatonews, изкупната цена която в Италия се договаря за новия сезон при консервните домати е 105 евро/т. В Турция се очаква изкупните цени през настоящата година да паднат до 86 USD/т, а в Испания – 81,4 USD/т. Реколтата при консервните домати в световен план през тази година се очаква да нарасне, като заради коронавируса, цените ще се увеличат с 5%.
  • По данни на USDA преди кризата с КОВИД-19, икономическите субекти в САЩ са харчели средномесечно за храни около 137,4 млрд.долара. За първите 6 месеца на 2020 г. средните разходи за храна са спаднали до 125 млрд.долара месечно. В предишната година около 52% от направените разходи са били за хранене извън къщи, докато през новата година, този процент е паднал до 43%

Пазарна и маркетинг информация

  • След като от началото на годината цените на едро на домати в ЕС бяха с 12% по-високи от средните за последните 5 години, през юли-август, те вече са под средните. По данни на DG Agri през м.юли, те са 0,67 евро/кг (-5% под 5 годишните средни), а за м.август се• прогнозират на 0,71 евро/кг (-9%). Цените в следващите месеци има висока вероятност да останат под средните равнища измерени за последните 5 години.
  • През м.август цените на сладкия пипер в ЕС продължават да падат, но темповете на намаление се забавят. Цените на едро в Испания са около 0,95 евро/кг, което е съпоставимо с цените за същия период на миналата година. Цените на едро на сладкия пипер в Турция вече са около 0,54 US$/кг, докато в предишния месец са били около 0,59 US$/кг. Въпреки понижението, тези цени остават относително по-високи отколкото през миналата година, когато предлагането от Турция е било на 0,33 US$/кг.
  • Цените на едро на краставици през м.август продължават да се покачват, като изкупните цени на много от пазарите в ЕС са между 0,40-0,50 евро/кг. По данни на www.tridge.com. В Испания и Холандия, цените са между 0,80-0,85 евро/кг – около 29% нагоре за месец. Цените се очаква да се покачват, което ще се пренесе по целия европейски пазар.

По материали на Институт по аграрна икономика