Празник на плодородието в Кюстендил


Празникът на плодородието увенчава есента в гр. Кюстендил и го заявява отново като град „Майка на българското овощарство“. Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година, именно в гр. Кюстендил. Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение и от род на род.

Празник на плодородието

Празникът се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие – Кюстендил, който всяка година представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона.

Богата художествена програма и красиво аранжирани щандове със плодове и зеленчуци радват посетителите. Провежда се конкурс за най-красиво аранжиран щанд и най-едра ябълка, в който участие взимат представители на различни неправителствени организации от цялата община. Всяка година кулинарни експерти от страната са специални гости на събитието. Гостите на Празника на плодородието се забавляват в спортни зони и тематични художествени ателиета с аниматори.

Занаятчии и търговци от Кюстендил и региона представят своите художествени произведения, а земеделски производители продават своята чиста и здравословна продукция, директно на потребителите.

ОПИТАЙТЕ плода, роден от чистата кюстендилска земя!

УСЕТЕТЕ аромата на истинското плодородие!

ЗАПОВЯДАЙТЕ в Кюстендил!

По материали на община Кюстендил