Пчелите изискват посвещаване


С отглеждането на пчели се занимавам от 15 години. Силистра и Добруджа са подходящи райони, защото има много посеви, което благоприятства развитието на пчеларство. Имам над 300 семейства и напоследък се занимавам само с това. Изискват време, не може сам да ги обслужваш, затова имам един работник, който ми помага. Притежавам два пчелина, в момента организирам трети. Сега приоритет ми е производството на нови пчелни семейства. Грижите са много и трябва да им се посветиш. От сутрин до вечер, и то през активния период, който е от средата на март до август всеки ден, освен когато вали, съм при пчелите.

Имам лиценз за производител на пчелни семейства, който ми помага да ги реализирам. Продажбите обикновено са в нашия район. Не виждам причина да участвам в изложения, единствено оставям обяви в общинските служби по земеделие.

Възползвам съм се от европейска помощ и мисля, че тези програми са полезни и е добре, че ги има. Каквато и да е програмата, тя помага с машини, инвентар, техника или чисто финансово. Аз съм се възползвал от финансовите средства, които впоследствие сам решавам как да инвестирам.

Машините, които са нужни на един пчелар засивят от обема на работата. Имам 3 центрофуги, вана за разпечатване на меда, декантиращи вани, матуратори, които филтрират меда.

Член съм на Националната развъдна асоциация по пчеларство, която поддържа чисти генетични линии на българска медоносна пчела. Тя е необходима, защото издава част от набора документи, които е нужен за новите пчелни семейства. Освен това провежда семинари, на които членовете се подготвят и се информират за новостите. Затова съм радостен, че и аз съм техен член.

В последните години се усеща измението и влиянието на климатичните промени, които обаче не можем да спрем. По-голямата беда идва от нерегламентирано използване на пестициди и препарати. Често не се спазват условията и часовете за пръскане и третиране и това влияе негативно на пчелите. Надявам се да се установят регулации, за да не страдат пчелите. Избрах да се занимавам с отглеждането им, защото ги харесвам много, умни и трудолюбиви животни са. Те са чисти и открити, нямат лошите качества на хората.

През 2019 година участвах и бях отличен в конкурса „Принос в механизацията на земеделието”. За мен това признание е важно и ми дава нови сили да продължавам да се развивам.

Росен Дашев, пчелар, с. Васил Левски, обл. Силистра