Надявам се на възстановяване на поливното земеделие


Първите земи засях през 2004 година. Те бяха наследствени от баща ми, около 20 дка. В началото ги обработвах като хоби и не бяха основната ми дейност. С годините арендовах повече земя и закупувах техника за обработката ѝ. Докато земеделието ми се превърна в основна дейност. Към момента отглеждам пшеница /800 дка/, царевица /1800 дка/, слънчоглед /100 дка/ и люцерна /100 дка/ .

Имам предварително начертани технологии в началото на стопанската година, но по време на отглеждане на културите, често се налага тя да бъде променяна според текущата ситуация.

Сеитбата на всички култури приключи успешно. Засега не се налага разваляне на засети ниви поради лоши метеорологични условия. Досега до средата на месец май не се е налагало да правя допълнителни обработки извън тези, които са планувани.

В моето стопанство няма възможност за напояване, поради липса на вода в съществуващите напоителни канали. В землището има изградена инфраструктура за такова, но вода не е минавала от 20 години. Каналите имат нужда от сериозни ремонти. Дано в бъдеще се започне възстановяване на поливното земеделие, тъй като климатът става все по-непредвидим и дългите засушавания са често явление.

Към момента имам работна ръка за основната дейност. Избягвам задачи, които изискват повече работници, тъй като няма такива.

Относно машините, имам достатъчно, но някои от тях са стари и при възможност бих ги сменил с нови и по-модерни. Старая се всяка година да модернизирам стопанството си. В момента машините се обслужват и се подготвят за започване на жътвата.  Всички са преминали технически преглед, въпреки че КТИ бяха спрели дейност за известно време заради корона вируса.

Тази година очаквам жътвата на пшеница да започне около 20-25 юни. Резултатите се надявам да са същите като миналата година, дори и по-добри.

Миналата година участвах и бях отличен в конкурса „Принос в механизацията на земеделието”, за което съм благодарен. Тази година мисля отново да се включва, за да има повече такива добри практики.

Асен Стойчев, ЗП, гр. Сухиндол, общ. Сухиндол