Ще има добра реколта, ако няма суша


Насочих се към земеделие, защото още баща ми се занимаваше с това. Отглеждам 650 декара пшеница, 200 декара царевица, 450 декара слънчоглед и люцерна. Имам и 90 овце. За момента всички операции в моето стопанство вървят както трябва. Надяваме се само да има повече валежи, тъй като при нас няма опция за напояване. Засега обаче няма суша.

Стопанството си обработваме семейно, като имаме и един работник, който ни помага. Разполагаме с руски машини – 3 трактора марки ЮМЗ, Булгар и Т-150 и един зърнокомбайн марка Лаверда. Моите машини за прибиране на реколтата все още не са минали през технически преглед.  Имам желание да кандидатствам по мярка 4.1 за модернизация на животновъдно стопанство. Досега не съм се възползвал от европейска помощ.

Не членувам в нито една специализирана организация. Засега нямам интерес, мисля, че човек сам на себе си може да помогне, а не да чака някой друг.

Жътвата очаквам да започне в средата на юни месец. Ранните посеви стартират в началото на юни. Ако добивите ни са както тези от миналата година, ще се радваме. Заложили сме на 650-700 килограма от декар за пшеницата, но е още рано да прогнозирам. Надяваме се само да няма недостиг на вода.

През 2019 година взех участие и получих отличие от конкурса „Принос в механизацията на земеделието”. Това ми дава още повече мотивация и стимул да продължавам да се занимавам със земеделие.

Дилян Илиев, ЗП, с. Студено  буче, обл. Монтана