Професионална помощ за фермерите


Интервю с Камен Първанов, търговски мениджър, Централна консултантска компания (ЦКК) ЕООД

– Г-н Първанов, през пролетта на 2020 г.се очаквада започне прием на проекти по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, насочен към животновъдните стопанства.“ Разкажете ни повече за тази подмярка.

– Животновъдите в България преминаха през много тежък период в последните години. Крайно време беше да се предприемат мерки, насочени към подпомаганена техните стопанства. Подмярката, която очакваме е с приоритет насочен именно към животновъди, които предвиждат инвестиции с цел повишаване на биосигурността и конкурентоспособността в стопанствата си.

– Кой ще може да кандидатства по нея?

– Допустими кандидати за финансиране ще бъдат земеделските стопани от сектор „Животновъдство“. Те ще могат да кандидатстват с проекти за внедряване на нови продукти, производство на биологични земеделски продукти, повишаване на енергийната ефективност и условията на труд. Подаваните проекти ще могат да бъдат за: закупуване на нови машини и оборудване, строителство или реконструкция на сгради, закупуване на транспортни средства и др.

– Очевидно това ще даде много възможности на животновъдите, но по какъв начин става самото подаване на проектни предложения?

– Подаването на проект не е лесна задача! Трябва да знаете, че от ключово значение за успешното подаване и управлението на проекта е анализът за допустимост на кандидата.Аз и моите колеги имаме богат опит с цялостното изготвяне и реализиране на проектни идеи по всички европейски и донорски програми. Разчитайки на опита си и висококвалифицираните експерти в екипа ни, ние оказваме цялостно съдействие при анализирането на потенциалните възможности на нашите клиенти. От основно значение за нас е непрекъснатата комуникация с клиентите през всеки единетап от проучването, подготовката и управлението на техните проекти.

– Какви са тези стъпки и как да се стигне до  успешнотореализиране на проектите?

– В ЦКК сме определили три ключови стъпки, които доказано от опита ни работят. На първо място залагаме на подробно проучване относно финансирането. Извършваме първоначално индивидуално консултиране, за да определим специфичните нужди на клиента, което включва: Кои европейски и национални програми са подходящи за тях и техният бизнес; Актуална информация относно изискванията и процедурите за кандидатстване;

Втората стъпка е подготовката на самия проект. Нашите експерти ориентират клиента в изискванията на програмата и оказват цялостно съдействие при: Подготовка на необходимите документи за кандидатстване – бизнес план, формуляри, заявления, предпроектни проучвания; Предоставяне на информация относно предстоящите видове разходи; Предоставяне на списък с прилежащите документи и оказване на съдействие при набавянето им; Представителство на кандидатите пред органите на съответната програма и съдействие по време на цялата процедура – от изготвянето до одобрението  и подписването на договор за безвъзмездна финансова помощ.

Третата стъпка е управлението на самия проект. С одобрението на проект и подписването на договор се поставя началото на реализирането на проектната идея. Правилното управление е от основно значение за успешното реализиране на заложените дейности и получаване на желаното финансиране. През този ключов етап ние: Поддържаме кореспонденцията и съгласуваме всеки етап по изпълнението на проекта с Управляващия орган; Подготвяме тръжната документация, необходима за провеждане на процедури за избор на изпълнител; Консултираме относно коректното счетоводно отчитане на проекта; Изготвяме междинни и финални отчети, и искания за авансово плащане; Съдействаме за осигуряване на допълнително финансиране от банки или лизингови компании; Предоставяме информация относно подходящи партньори за реализация на проектните дейности.

Финансирането на безвъзмездни субсидии е процес, който задвижва икономическото развитие на бизнеса в България, а ние от Централна консултантска компания ЕООД се стремим да бъдем част от успеха на нашите клиенти!