Производство на брикети от слънчогледова люспа


Брикет-пресата представлява бутална преса за производство на брикети от биомаса. В конкретния случай разработката на „Елика Елеватор” ООД е съсредоточена в пресоването на слънчогледова люспа. Пресата е снабдена със система от винтови транспортьори, които осигуряват непрекъснато и равномерно подаване на материала към камерата за пресоване. Контролът на количеството на подавания в машината материал се осъществява посредством честотен регулатор към захранващия шнек. За настройване на необходимата плътност на пресования материал се използва устройство за натягане на дюзата. За да се гарантира необходимата здравина на брикета, е необходимо да бъде допълнително охладен. Това се постига чрез естествено отдаване на топлината от брикета в околната среда, придвижван по специално разработено за тази цел трасе.

Предизвикателството при производството на брикети от слънчогледова люспа е в най-голяма степен да се избегне износването от триенето на люспата и да се постигне отлична структура и здравина на брикета при ниски експлоатационни разходи, включително и оптимизиране разхода на електроенергия. В тази насока са и разработките на екипа от специалисти на „Елика Елеватор” ООД. Считаме, че чрез иновациите, които имплементирахме в разработената от нас бутална преса успяват напълно да покрият поставените цели, респективно изискванията на клиентите за ефективност и надеждност в производството.

Иновативните разработки на нашия екип са следствие на редица проучвания и приложни експерименти в продължение на година и половина. В резултат на това брикет-пресата на „Елика Елеватор” ООД се отличава с няколко иновативни решения: специално разработен ударник; конусна матрица със специфичен ъгъл, способстващ отличното оформяне на брикета; добре подбрана стомана за изработка на матрицата и ударника, на които е приложена специфична термо-боработка за повишаване на износоустойчивостта; постигане на високо работно налягане и температура, при което не се налага добавяне на допълнителни спойващи вещества.

Необходимостта от влагане на усилия в подобна разработка е продиктувана и от факта, че брикетите от слънчогледова люспа са с много висока калоричност и при изгарянето им се отделят нищожни количества емисии. За сравнение, един тон брикети се равнява на 1.4 т кафяви въглища, 1.9 т дърва за огрев, 2.5 т въглища от въглищен прах или 500 л нафта за горене в котли.

По материали на Елика Елеватор