Национално състезание „Млад фермер“ – Южна България


От 21 до 23 март в Карнобат се проведе Х юбилейно Национално състезание „Млад фермер”, регионален етап, за Южна България. За интереса към изявата говори фактът, че в надпреварата, освен от тукашната ПГССЛП /Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост/, се включиха още 21 отбора от сродни учебни заведения от Айтос, Белозем, Бояново, Гоце Делчев, Джебел, Кърджали, Мъглиж, Куклен, Нова Загора, Пазарджик, Перущица, Първомай, Разлог, Садово, Сандански, Свиленград, Скалица, Хасково, Чепеларе, Чирпан и Ямбол. Престижността на състезанието се подсилва и от факта, че на учениците, класирали се на призови места, се дава възможност д продължат своето образование, избирайки си  специалност в Аграрния университет в Пловдив, без приемен изпит и без кандидатстудентски такси.

Според регламента, отборите (от по трима човека) показаха знания и умения в шест дисциплини разделени в три направления – растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство.

Церемонията по откриването се състоя в Института по земеделие. Състезатели и гости бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол. Сред официалните лица в тържествената залата бяха заместник областният управител Владимир Крумов, кметът на Карнобат Георги Димитров, инж.Маргарита Гатева,  експерт в образователното министерство, представителят на РУО (Регионално управление на образованието) – Бургас,  старши експерт Павлина Алексиева, преподавателите от Аграрния университет в Пловдив, проф. д-р Нурретин Тахсин и доц. д-р Манол Деллев, местни бизнесмени, научни работници от Института по земеделие и др. „Идеята на състезанието е не само да поддържаме състезателния дух в младите хора – бъдещите земеделци, но и да привлечем вниманието на бизнеса да обърне поглед към децата, защото те са бъдещите специалисти, а това е основната идея на професионалното образование ” – сподели в словото си директорът на училището – домакин инж. Бисерка Атанасова. Към присъстващите в залата се обърна и кметът на общината Георги Димитров, който заяви: „Десет е крехка възраст, но в човешкия живот. За едно състезание е натрупан опит и перспектива, защото е значима същността му”. Прочетено беше и приветствие от началника на РУО – Бургасинж. Виолета Илиева. Поднасяйки красив букет, с топли думи от името на „поддомакина”, Института по земеделие, поздравление отправи проф. д-р Дарина Вълчева.

След това на присъстващите в залата бяха показани две интересни презентации (подготвени от учители от училището – домакин) – за Карнобат и ПГССЛП,  и за Института по земеделие. Изтеглен беше и жребият за номерата, с които ще се състезават отборите. Обявени бяха съставите на главната и на комисиите за трите направления.

През първия ден участниците показаха нивото на своята теоретична подготовка в разпознаването на семена и фуражи, и по безопасност на движението по пътищата – категория Ткт в два кабинета на Института по земеделие и в един в професионалната гимназия. Вторият състезателен ден, по практически умения, се проведе на три „ фронта” – доене (в кравефермата на г-н Вангел Лолов, в село Екзарх Антимово), резитба на лозя – в лозовия масив на Винпром „ Карнобат ”, край село Венец и майсторско управление на трактор – на учебния полигон на ПГССЛП  в Карнобат.

Подготвени от своите преподаватели Нела Радева, Веселина Дякова и Марин Марчев,  карнобатските състезатели „ окупираха ” безапелационно първите места и в трите направления. В „Растениевъдство” – Янушка Станева (победител и  на теория, и по практика), следвана от  Мария Димитрова (Садово), Георги  Младенов (Сандански) и Иван Иванов (Нова Загора). В раздел „Животновъдство” се наложи Жечо Люцканов (първи на теория, трети на практическите занимания). Втори се класира Стойчо Костов (Ямбол), трети – Павел Христов (Айтос) и четвърти – Желязко Ванчев (Първомай). Третият карнобатски представител, Илия Николов, беше най-добър и на листовките, и на кормуването. Така той стана и комплексен победител в „Механизация на селското стопанство”. След него се наредиха  Станимир Хазаев (Мъглиж), Сали Живков (Джебел) и Юсуф Юсуф (Айтос).

Крайното отборно класиране придоби следния вид. Първо място е за Карнобат, втори са Нова Загора, трети – Айтос, на четвърта позиция – Садово и на пета – Сандански. Призьорите получиха купи, медали, грамоти и предметни награди. Те ще участват и в националното издание на състезанието „Млад фермер”, което ще се проведе в края на месец април в Добрич. Заедно с тях ще се включат и най-добре представилите се в шестте дисциплини от тимовете извън петорката на победителите.

От името на домакините, директорът на ПГССЛП, Карнобат, инж. Бисерка Атанасова изказа специални благодарности за доброто сътрудничество  и връчи плакети на инж. Маргарита  Гатева,  директора на Института по земеделие, проф. д-р Драгомир Вълчев, на бизнесмена Вангел Лолов, на главния агроном от Винпром Карнобат, Станимир Станчев, на проф. д-р Нуретин  Тахсин, и  на доц. д-р  Манол Далев. Инж. Маргарита Гатева сподели: „Вече десет години МОН, съвместно с Аграрен университет  – Пловдив и местния бизнес  организира  Национално  състезание „Млад фермер” в два етапа – за Северна и Южна България. В него участват ученици, които се обучават по професии в областта на селското стопанство.

В годините все повече са участниците и все повече те доказват професионалните си умения в областта  на растениевъдството, животновъдството и механизацията на селското стопанство”.

Голям е професионализмът и на учителите, които подготвят бъдещите кадри за този сектор. Това се доказа през тези десет години, защото началото бе трудно, но сега мотивацията и на учениците, и на техните учители и показаните резултати от състезанията са радващи.

По материали на ПГССЛП, Карнобат