Осемметрово пано от вълна изобразява „България“ на глаголица


Текстилният уникат на студентката в НХА Даяна Пропокова ще бъде показан на майските празници в Садово 

Осемметрова тъкан с надпис „България“ на глаголица ще бъде показана по време на майските празници в Садово. Те започват на 24 май и ще продължат до края на месеца. Автор на униката от непредена вълна е Даяна Прокопова, студентка по текстил от Националната художествена академия. Чергата е наречена „В началото бе словото“ и е изработена само от природни материали и цветове. Даяна  и автор на ръчно тъкана, ушита и избродирана от нея женска риза, в духа на отново възраждащите се традиции на българското тъкачество и бродерия. Тя е сред участниците в първия Фестивал на еко и био производителите на 26, 27 и 28 май в Садово. „Той ще съвпадне с традиционния Празник на фъстъка, който от години се провежда в нашата община, както и с Първия национален фолклорен фестивал Георги Пендов, посветен на известния кларнетист, родом от Садово”, заяви кметът на общината инж. Димитър Здравков.
”Фестивалът на еко, био производителите и арт творците ще събере на едно място грижовни стопани, любители на чистите екологични храни и напитки, последователи на биодинамичното земеделие и ценители на сувенири и аксесоари от естествени материали. Поканили сме и участници, които се обръщат към българския ни корен и възраждат вековните ни традиции, тъй като фестивалът е посветен на Деня на българската писменост и култура“, каза организаторът Нели Дакова.
Освен Даяна Прокопова, във феста ще вземе участие и Катерина (Katerina Art) от Димитровград. Тя ще изложи своите мишлета и ябълки, също изработени от естествена вълна. Младата жена е майстор на сухото плъстене и изработва всякакви пана, макети и портрети по старата технология за обработка на вълна.
Любителите на екологичното ще открият на фестивала ръчно изработени колани, торби, „дрешки” за чаши и аксесоари от натурални и рециклирани материали. Те ще бъдат изложени от Станислава Копаранова от „Espira”. Миро от „Miro`s Woody” ще зарадва посетителите с лампи уникати, съдове и бижута от дърво. За направата им са използвани парен дъб и бук, но и стари клони от слива, вишна, бреза, случайно открит кедър в изоставена къща в Гърция, дървета, пропътували хиляди километри, чак от далечна Африка. Миро ще покаже на фестивала и своите лъжички от дърво, подходящи за ежедневието и за планински преходи, които могат да заменят пластмасовите еднократни прибори.
Сезонни зеленчуци ще изложи на фестивала семейно стопанство „Фиданото” от с. Брягово. Нарекли са така фермата си, тъй като думата означава добре подготвена леха за отглеждане на разсад и често присъства в речника на градинарите от Тракия. Брашно от лимец, слънчогледов тахан, петмез от захарна тръстика, сиропи от бъз, лавандула, мащерка, акация и бяла череша, сладко от джанки, ще предложат на фестивала стопаните от Domashno.org. Те приготвят продуктите в дома си в чирпанското село Средно Градище, в полите на Средна Гора, и не използват изкуствени добавки и консерванти. Двамата владеят до съвършенство технологията за производство на топло пресовано нерафинирано слънчогледово олио. Ценителят на шарлан – Иван Иванов от Първомай, ще донесе за дегустация ароматно слънчогледово масло, което се добива по стар традиционен начин в маслобойна на повече от век, възстановена след 90- те години. Християн и Радост от „Оренда” ще участват във Феста с домашен сладолед от ядкови млека и плодове, както с и различни сладки изкушения. Двамата ще изложат още „живи” крекери, домашно песто, фъстъчено масло, домашни мазила против насекоми. Цветомира Йорданова, която е завършила полиграфия в Технически университет – Пловдив, е отдадена на сладкарството. Тя ще участва във Фестивала с бонбони, сладки и соленки под марката „Пандишпан”. Те са приготвени от природни продукти и съобразени с естествените ритми на човека. С мед, пчелни продукти и прополис ще се включат пчелари от Общинско пчеларско дружество „Акация – 1899“- Пловдив.

По време на майските празници в Община Садово ще бъдат отбелязани и 135 години от съществуването на земеделска наука в България и 134 г. от откриването на първата учебна година в местната Професионална селскостопанска гимназия. Тя е първото професионално земеделско училище у нас. Идеята за него възниква още през 1875 г., подета е и от Христо Ботев в неговия в. „Знаме“. На 18 април 1881 г. генерал-губернаторът на Източна Румелия Алеко Богориди издава публично-административен правилник, чрез който се учредява „едно практическо земеделско училище, което има за цел да разпространи между населението теоретическите, а най-вече практическите познания по земеделието и неговите принадлежности…”. Затова се приема, че още на тази дата е дадено началото на Садовското земеделско училище, а официалното му откриване става през май 1883 г.
Още една годишнина ще се чества по време на майските празници в Садово – на 29 май научният Институт по растителни генетични ресурси “Константин Малков” ще отбележи с научна конференция 40 г. от създаването си. Той ще представи на фестивала био пшеница, отгледана на биосертифицирано опитно поле.