Браншовите организации в земеделието: „Дебатът за ОСП протече на изключително високо ниво“


Около подписването на меморандум за сътрудничество се обединиха участниците във форума

Двама министри, в чиито компетенции попада земеделският ресор, откриха дебата „ОСП след 2020 – Изборът на България“ в Пловдив. Румен Министрите на земеделието и на председателството на Съвета на ЕС за 2018 заявиха своята готовност да вземат под внимание заключенията от дебатите.

Представители на министерствата на земеделието на Австрия, Холандия, Естония и Италия, както и най-голямата земеделска организация в ЕС, Копа-Коджека, представиха вече подготвените позиции и основни опорни точки, върху които ще стъпват предложенията им за промяна в ОСП след 2020. Именно те послужиха за основа на последвалия интензивен дебат между представените над 30 браншови организации, научни и експертни институции и останалите присъстващи в залата фермери. Всички те показаха, че са хора преди всичко искащи да разширят хоризонтите си, но също така и имащи позиция и виждания за бъдещето на политиките в земеделието.

Обсъждайки бъдещето на ОСП и нуждата от единна позиция по тази тема, представителите на браншови организации в земеделието дискутираха и възможността за обединение на бранша. Всички обаче се съгласиха, че опити в тази посока са правени и се правят, но за съжаление не дават резултат, защото различните форми на формално сътрудничество между различните асоциации и сдружения, не са реално работещи. Ето защо беше предложен вариант за изготвяне на меморандум с основни точки, по които организациите са на една позиция. Този меморандум едновременно ще означава съвместна работа по изготвянето на единна позиция на бранша за ОСП след 2020, но и запазване на идентичността и независимостта на всяка от организациите.

ИАИ