Работна група ще определи позицията на България за Общата селскостопанска политика след 2020 г.


 

Създава се работна група от над 20 браншови организации, в рамките на която ще се дискутира бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г. Това стана ясно по време на първата среща на „Национален земеделски форум – ОСП след 2020 г.“, организиран от Асоциацията на земеделските производители в България, в която участва министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Работната група ще бъде постоянен работещ орган, който ще обобщава позициите, които имат участниците в нея. Председателят на „Асоциацията на земеделските производители в България“ Венцислав Върбанов обясни, че решенията ще бъдат докладвани до ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите, както и до ресорната комисия в Народното събрание. По думите му целта е преди края на тази година да има разработена позиция, около която целият сектор да бъде обединен.

Министър Порожанов приветства идеята и отбеляза, че за управлението на сектора е изключително важно да бъде представена визията на бранша за това как да бъде структурирано европейското финансиране. Според представителите на производителите и преработвателите директните плащания трябва да се запазят, но да бъдат обвързани с качеството и продуктивността. Основен приоритет и след 2020 г. ще бъде биологичното производство и мерки за опазване на околната среда. Борбата и в новия период след 2020 г. ще бъде да се запази делът от около 40% на финансирането за земеделие от общия бюджет на ЕС. Като обща сума обаче средствата вероятно ще намалеят, заради Брекзит. Причината е, че досега Великобритания внася около 60 млрд. евро. Брекзит бави и първоначалния график на работата по новата Обща селскостопанска политика, защото още не е ясна многогодишната финансова рамка на Европейския съюз.

В срещата на браншовете за ОСП участваха и председателката на парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева, директорът на държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков и експерти от земеделското министерство.

МЗХГ