Обеззаразители на семена


Обеззаразяването е процес, при който семената преди сеитба се третират с химичен препарат. По такъв начин третираното семе, попадайки при сеитбата в почвата, е защитено от патогенни организми и неприятели.

Съществуват три начина на химично обеззаразяване – мокро, сухо и полусухо. При мокрото обеззаразяване семената се третират с разтвор, при сухото – с прахообразен препарат, а при полусухото – навлажнени семена се смесват с прахообразен препарат.

Обеззаразителите трябва да могат да осъществят трите начина на обеззаразяване. Ето защо те се състоят от три системи: за подаване на зърно, за подаване на разтвор (или вода) и за подаване на прахообразен препарат. Тези три дозирани компонента се подават в смесител.

Mашината е поставена на колела и се придвижва по работната площадка посредством електрически двигател. Има две скорости – бавна работна скорост и бърза транспортна скорост.

Основни регулировки на обеззаразителя: регулиране на количеството постъпващо зърно към камерата за обеззаразяване; регулиране на количеството на прахообразния препарат; регулиране на количеството на работния разтвор; задаване на режима на обеззаразяване от командното табло.

Дозите на фунгицидите за обеззаразяване на семена не се дават в проценти, а за 100 kg семена. Тези дози се разтварят обикновено в 4 литра вода, но ако се разполага с по-фина техника за обеззаразяване дозата върху 100 kg семена може да се нанесе и с по-малко вода – 2 или 3 литра.

Ако ще обеззаразявате семената с два литра вода – разтваряте дозата на фунгицида в 1,5 литра плюс 500 ml за растежния регулатор. Ако пък преценявате, че ще обеззаразявате 100 kg семена с 4 литра вода – разтваряте дозата на фунгицида в 3,5 литра вода плюс 500 ml от растежния регулатор.

В практиката се прилага и следното приготвяне на разтвора: ако ще обеззаразявате 1 тон семена, приготвяте предварително разтвора във варел. В 1 тон има 10 партиди по 100 kg, това означава, че ако прилагате обеззаразяване с 2 литра, ще трябва да направите разтвор от 20 литра, а ако ще обеззаразявате с 4 литра – ще ви трябва разтвор от 40 литра, в т. ч. предвиждате и количеството на растежния регулатор, в случая 5 литра.

Доц. д-р Ангел Трифонов,

Аграрен университет – Пловдив