Разход на енергия в земеделското производство


С прилагането на съвременна механизация, както и на съвременни производствени технологии в земеделското производство, съществува тенденцията постепенно да се намаляват ръчните операции и те да се заменят с полумеханизирани или механизирани. Тази тенденция се усъвършенства с внедряването на нови машини. Важен е въпросът за общия разход на енергия във вид на директно гориво и индиректно внесена енергия (торове, пестициди, хербициди и др.) в земеделското производство. Разходът на директна и индиректна внесена енергия на хектар площ е променлив в зависимост от вида на културата, използваната технология, степента на механизация и т.н. И двата типа енергия имат цена, която е свързана с изразходване на енергийни единици, които досега не бяха евтини и бележат ръст, тъй като са директно свързани с цената на дизела и дизеловите деривати. Това е много значим аспект, който трябва постоянно да се анализира. В следващия период на земеделското производство не очакваме цялото използвано гориво да има по-ниска цена. То зависи от световните тенденции, които са променливи, но в най-честия случай цените се увеличават. Всичко това ще доведе до увеличаване разходите на средства на хектар площ и до повече оскъпяване на крайното земеделско производство.

Анализът на директния и индиректния разход на енергия в земеделското производство цели да покаже до каква граница на увеличение на енергийните разходи земеделските продукции биха били конкурентни на вътрешния и на международния пазар. Препоръчително е тези анализи да се правят постоянно. Целта е земеделските производители да получават по-висок добив с подобрено качество на продукцията и с намалени разходи на енергия на хектар площ.

Не трябва да забравяме за ефективността на земеделското производство. Тя зависи от използваната енергия, от съотношението между директната и индиректната енергия, внесена на хектар площ и получената продукция. За различните култури технологиите, съответно работните процеси са различни. При работа при извършването на едни и същи операции различните машини имат различен разход на гориво. Тъкмо тук е значението на постоянните анализи за разходите на енергия за една и съща култура при различни условия на работа на машината. Разходите на гориво зависят от типа на използваната техника, дали са навесни или прикачни машини, от тяхната производителност. Средните разходи на хектар площ се променят при различните видове производства. Например, за основна обработка в полевъдството и при производството на индустриални култури се използват средно 25 l/ha дизел или е необходимо средно 75l/ha годишно. В лозарството и овощарството средният годишен разход възлиза на 80 l/ha.

В градинарството използваната пряка енергия е 2800 MJ/ha, а непряката – 6500 MJ/ha, общата е 9300 MJ/ha. За животновъдството анализът показва, че средният разход на пряка енергия се движи около 1600 MJ/ha, на непряка – 2200 MJ/ha, а общата е 3800 MJ/ha. Най-голям разход на енергия има в лозарството и овощарството (общо 15000 MJ/ha).

Подобен анализ не винаги е точен, но е добре да се прави, защото върху неговата основа таблично се изобразяват планираните и непланираните разходи относно фиксираните и вероятни разходи на хектар площ. Това е от голяма полза за планиране и навременно осигуряване на оборотни средства за вегетационния период на дадена култура.

В земеделското производство има тенденция при земеделската техника да се употребяват комбинирани агрегати, които с едно минаване да извършват едновременно 2 или 3 операции, където е технологично позволено. Тази комбинирана техника модернизира земеделското производство, намалява изразходваната енергия, а с това се намаляват и общите разходи на хектар площ. С внедряването на комбинираните машини се намаляват ръчните процеси, съответно намалява необходимата работна ръка на хектар площ. Това е интересен въпрос и е свързан с анализа за разходите на енергия. За земеделското производство от особено значение е прилагането на комбинирани технологии и техника, които за определени култури и условия са много важни. Те заслужават внимание и анализ, тъй като с тях се намалява значително използваното гориво за дадена култура.

Проф. д-р Живко Давчев,

Университет „Св. Кирил и Методий”, Скопие