Нови сортове лози от Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ в Русе


Сортът Мискет Викинг e създаден в Институт по земеделие и семезнание ”Образцов чифлик”- Русе, чрез хибридизация на сортовете Наслада и Шардоне през 1996 г. Той е средно до сравнително ранозреещ, със силен растеж и добра продуктивност. Дължината на вегетационния период от напъпването до физиологичната зрялост на гроздето е около 155 дни. Консумативната зрялост на гроздето в района на гр. Русе настъпва около 15 септември. Мискет Викинг е типичен винен сорт. Гроздът е средно голям (16-17 cm), коничен, понякога крилат, средно плътен, с къса до средно дълга дръжка (4-7 cm). Зърното е средно (13,71/13,14 mm), овално, оцветено жълто-зелено, с мискетов аромат. Средното тегло на грозда е около 120 g, а на зърното – 1.92 g. Консистенцията на зърното е месеста и сочна, а вкусът – хармоничен с мискетов аромат. В консумативна зрялост гроздето съдържа 22.55% захари и 9.01 g/l титруеми киселини. Характерно за хибрида е доброто съотношение на глюкоза и фруктоза с преобладаване на фруктозата, което говори за добра зрялост на гроздето. Титруемата киселинност е добре запазена за едно бяло вино. Преобладава ябълчната киселина, която придава леко зелена киселинност. Гроздето не се рони и притежава много добра транспортабилност, подходящо е за производство на бели висококачествени вина. Мискет Викинг се развива и плодоноси добре, присаден върху подложките SO4 и Шасла Х Берландиери 41В. При формировка средностъблен Гюйо и гъстота на засаждане 2,50/1,20 m, добивът грозде от хектар е около 12 t. Лозите имат потенциална възможност да дават по-висок добив при формировки Мозер и Омбрела и капково напояване. Сортът е с повишена зимоустойчивост и средно устойчив на болести в границите на европейско-азиатската лоза Vitis vinifera L. и изисква ограничено третиране срещу мана и брашнеста мана, само при наличие на много висока влажност (почвена и въздушна) при условия на естествен инфекционен фон. При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20оС проявява добра възстановителна способност. Мискет Викинг е подходящ за отглеждане при всички видове формировки в районите на страната с благоприятни условия за развитие и плододаване на ранно- и среднозреещите винени бели сортове лози.

Мискет Викинг

 

Сортът Кристален e създаден в ИЗС ”Образцов чифлик”- Русе, чрез хибридизация на сортовете Памид Русе1 и Кайлъшки мискет през 1996 г. Той е  ранозреещ, със силен растеж и добра продуктивност. Дължината на вегетационния период от напъпването до физиологичната зрялост на гроздето е около 150 дни. Консумативната зрялост на гроздето в района на гр. Русе настъпва около 5 септември. Кристален е типичен винен сорт. Гроздът е средно голям (16 cm), коничен, понякога крилат, средно плътен, с къса до средно дълга дръжка (4-7 cm). Зърното е средно (14,53/13,51 mm), овално, оцветено жълто-зелено, с мискетов аромат. Средното тегло на грозда е около 196.5 g, а на зърното – 2.73 g. Консистенцията на зърното е месеста и сочна, а вкусът – хармоничен с мискетов аромат. В консумативна зрялост гроздето съдържа 19.26% захари и 7.42 g/l титруеми киселини, не се рони и притежава много добра транспортабилност. Гроздето е с изразен плодов и мискетов аромат, приятна свежест и е подходящо за производство на бели висококачествени вина, плътни и с добра хармония между алкохол, захари и титруеми киселини и за производство на високоалкохолни напитки. Кристален се развива и плодоноси добре, присаден върху подложките SO4 и Шасла Х Берландиери 41В. При формировка средностъблен Гюйо и гъстота на засаждане 2,50/1,20 m, добивът грозде от хектар e над 12 t. Лозите имат потенциална възможност да дават по-висок добив при формировки Мозер и Омбрела и капково напояване. Сортът е с повишена зимоустойчивост и устойчив на болести в границите  на европейско-азиатската лоза Vitis vinifera L. и изисква ограничено третиране срещу мана и брашнеста мана, само при наличие на много висока влажност (почвена и въздушна) при условия на естествен инфекционен фон. При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20оС, проявява добра възстановителна способност. Сорт Кристален е подходящ за отглеждане при всички видове формировки в районите на страната с благоприятни условия за развитие и плододаване на рано- и среднозреещите винени бели сортове лози.

Кристален

Сортът Зорница е създаден в опитното лозе на ИЗС ”Образцов чифлик” чрез хибридизация на сортовете Русенско едро и Кинг руби. Кръстоската е направена през 1986 г. от Иван Тодоров, а морфологично, агробиологично и технологично проучване е извършено в сътрудничество с Галина Дякова и  лозарския колектив на института. Сортът Зорница е типичен десертен безсеменен сорт, който зрее през втората половина на септември. Гроздът е голям (400 g), изравнен, а зърното е едро (4.9 g), червено-сиво оцветено.  Консистенцията на зърното е хрупкава, а вкусът е хармоничен със специфичен приятен плодов оттенък. Семената са в рудиментно състояние и не се усещат неприятно при консумация на гроздето. Сухото тегло на рудиментите в 100 зърна е 0.22 g. Добивът грозде от хектар е около 16 t. Лозите имат повишена устойчивост на студ, а гроздето притежава добра транспортабилност. Подходящи подложки за сорта са SO4,  Шасла Х Берландиери 41Б и Рупестрис дю Ло. Препоръчвани формировки са средностъблен Гюйо и Лира. Лозите имат потенциална възможност да дават по-висок добив при формировка Лира и капково напояване. В консумативна зрялост гроздето съдържа 20% захари и 5.4 g/l титруеми киселини. През вегетационни периоди с по-висока обща температурна сума, захарността на гроздето достига до 22-23%, която е благоприятна за производството на стафиди. Гроздето не се рони и притежава много добра транспортабилност. Сортът Зорница е с повишена зимоустойчивост и е със средна чувствителност на криптогамни болести в границите на културната лоза Vitis vinifera ssp.sativa. При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20оС, проявява много добра възстановителна способност. Добри условия за своето развитие и плододаване сортът намира на терени, където общата температурна сума за вегетацията на лозата е не по-малко от 3800-3900оС. Гроздето на сорт Зорница е подходящо за консумация в прясно състояние и за преработка в стафиди и компоти. Добре се съхранява в хладилник и може да се предлага на пазара и през зимата.

Зорница

Сортът спечели награда на четвъртото национално изложение „Изобретения, технологии и инновации 2012”, организирано от Съюза на изобретателите в България.

По материали на ИЗС „Образцов чифлик”