Есенна сеялка с торовнасяне Kunh Espro 6000RC


Сеялката за торовнасяне след минимална почвообработка е произведена през 2017 г. Намира се на земеделския пазар в България от март 2018 г. Подходяща е за използване в средно и голямо стопанство. Работната ѝ ширина е 6 м, а транспортната – 3 метра. Капацитетът на бункера  за семена е 5500 литра, а преразпределението на обема му е 60/40% (семена/тор) или 40/60 % (семена/тор), чрез преместване на стената вътре. Сеитбена норма варира от 0,1 кг/дка до 43 кг/дка. Броят дискове е 48, от които изсяващи са 20. Сеялката има 40 изсяващи апарати. Има дискове с офсет на изсяващия апарат, както и сензор за всеки един изсяващ апарат. Системата за закрепване на изсяващите апарати Crossflex е на индивидуално рамо, с индивидуален контрол на натиска, пневматична спирачна система, маркери и др.

Есенната сеялка Kuhn Espro 6000 RC е изключително гъвкава и високопроизводителна, благодарение както на широкия диапазон на сеитбената норма от 0,100 кг/дка до 43 кг/дка, така и на едновременното влагане на торове, което спестява производствени разходи. Това се постига и с възможността за едновременно извършване на две операции – сеитба и торовнасяне. Благодарение на бункера с два отсека може да се прилага тор под корена по време на сеитба. Kuhn Espro 6000 RC също може да сее два различни вида семена или пък да се използва целият бункер за засяване на основната култура. Конструкцията на сеялката включва два реда работни дискове, следвани от притъпкващ ролер и изсяващ апарат Crossflex с уплътняващи колела. Има допълнителен ред от единични дискове зад работните дискове за влагане на тора или втория вид семена.

Есенната сеялка Kuhn Espro 6000 RC е машина на годината в категория „Сеялки” за 2015 г. на изложението SIMA във Франция.

По материали на Мегатрон