Сортове лози от Института по лозарство и винарство в Плевен


Бели безсеменни десертни сортове лози

Кондарев 6

Получен е чрез кръстосването на сортовете Ризамат и Безсеменен хибрид VI-4. Листът е средно голям, тределен, рядко петделен, средно дебел, гладък, обърнат нагоре. Гроздът е средно голям до голям (19,4/12,2 см.), коничен, крилат, полусбит. Средната му  маса е 587 г. Зърното е едро (29,0/17,6 мм.), продълговато, без семена. Кожицата е средно дебела, крехка, но здрава, жълтозелена до кехлибарена, с ръждив оттенък откъм слънчевата страна. Консистенцията е месесто-хрупкава, а вкусът – приятен и хармоничен. Гроздето узрява през първата десетдневка на септември.

Кондарев 6

Лозите са със среден растеж, висока родовитост и добър добив. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Зърната са с незадоволителна здравина на прикрепване към дръжчицата и склонни към оронване. Конарев 6 е чувствителен на мана, оидиум и ниски зимни температури. Препоръчва се да се отглежда приземно при формировка единичен или двоен Гюйо. В райони без екстремно ниски зимни температури може да се отглежда на стъблени формировки, като се оставят по-къси плодни пръчки. Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние.

Безсеменен хибрид VI-4

Получен е чрез кръстосването на сортовете Италия и Без семе бяло едро. Листът е средно голям, петделен, средно нарязан, гладък, отдолу гол. Гроздът е средно голям до голям (20,6/12,6 см), коничен, с едно или две крила, полусбит до рехав. Средната маса е 397 г., а зърното е много едро (27,6/15,6 мм), продълговато. Кожицата е дебела, крехка, жълтозелена до кехлибарена, консистенцията – месесто-хрупкава. Вкусът е хармоничен. Семената са недоразвити и при консумация не се чувстват.

Безсеменен хибрид VI-4

Гроздето узрява през втората половина на септември. Лозите са със силен растеж, добра родовитост и добив. Сортът е склонен към превръщане на съцветията в мустаци, но неизресява и немилерандира. Чувствителен е на мана и оидиум. Не е устойчив на ниски зимни температури. Поради ниската студоустойчивост се препоръчва да се отглежда приземно при формировка единичен или двоен Гюйо. Сорт Безсеменен хибрид V-4 се развива и плододава добре, присаден върху всички  подложки разпространени в страната. Гроздето е с много добра транспортабилност и съхраняемост. Подходящо е за консумация в свежо състояние и за преработка в стафиди, компоти и конфитюри.

Червени безсеменни десертни сортове лози

Русалка 3

Получен е чрез кръстосването на сортовете Мирний и Безсеменен хибрид V-6. Листът е средно голям, петделен, слабо мрежесто набръчкан, отдолу четинест. Гроздът е средно голям до голям (21,3/15,8 см), коничен, крилат, полусбит. Средната маса е 400 г., а зърното – средно едро (22,9/19,8 мм), почти кръгловато, с родиментирали семена. Кожицата е средно дебела, плътна, но крехка, тъмносиня, с восъчен налеп. Консистенцията е месесто-хрупкава, а вкусът – приятен и хармоничен. Гроздето узрява в средата на август.

Русалка 3

Лозите са със силен растеж, висока родовитост и добив. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана, оидиум и ниски зимни температури. Поради ниската студоустойчивост се препоръчва да се отглежда приземно при формировка единичен или двоен Гюйо. Само в отделни по-топли микрорайони може да се отглежда на стъблени формировки, като се оставят по-къси плодни пръчки. Сорт Русалка 3 се развива и плододава добре, присаден върху подложките Шасла х Берландиери 41 Б и Берландиери х Рипария СО4. Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние.

Кондарев 10

Получен е чрез кръстосването на сортовете Ризамат и Безсеменен хибрид VI-4. Листът е средно голям, петделен, понякого триделен, средно дебел, слабо мрежесто набръчкан, почти гол, отдолу с редки четинки по нерватурата. Гроздът е голям (20,6/15,4 см), коничен, понякога цилиндро-коничен, полусбит до рехав. Средната маса е 600 -650 г., а зърното е средно едро (22,4/19,4 мм), продълговато, със средно развити рудименти, но не се чувстват при консумация. Кожицата е тънка, крехка, тъмносиня, при пълно узряване до черна, с восъчен налеп. Консистенцията е месесто-сочна, а вкусът – сладък, без привкус.

Кондарев 10

Гроздето узрява през първата половина на септември. Лозите са със среден до силен растеж, висока родовитост и добив. В отделни години сортът е склонен към претоварване, но не и към изресяване и милерандаж. Чувствителен е на мана и сравнително устойчив на оидиум, сиво гниене и ниски зимни температури в сравнение с другите безсеменни сортове лози. Препоръчва се да се отглежда приземно при формировка единичен Гюйо, а в по-топлите микрорайони – на стъблени формировки с по-къси плодни пръчки. Сорт Кондарев 10 се развива и плододава добре, присаден върху подложките Берландиери х Рипария СО4 и Шасла х Берландиери 41 Б. Гроздето е подходящо за консумация в свежо състояние.

По материали на ИЛВ, Плевен