Закон за регистрация на земеделска и горска техника


В  брой 59 на ДВ/17.07.2018 г. е публикуван Закон за изменение и допълнение на закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

Определен е редът за издаване или отказ от издаване на сертификат за ЕС одобряване на типа на всеки тип двигател, като за издаване на сертификат за ЕС одобряване на типа на двигателите се въвежда такса.

Въвежда се задължение за Министерството на земеделието, храните и горите да създаде и поддържа национален публичен електронен регистър, в който се вписват данни, свързани с издадени ЕС одобрения на типа, както и данни, свързани с осъществяване на дейностите по надзора на пазара съгласно Регламент (ЕС) 2016/1628. Създава се и основание за издаване на наредба от министъра на земеделието, храните и горите, с която да се определи съдържанието на посочения регистър.

На министъра на земеделието, храните и горите, като компетентен орган по одобряване на типа, се възлага оправомощаването и нотификацията на технически служби по реда на Глава XII от Регламент (ЕС) № 2016/1628. От друга страна, с оглед спазване на сроковете за разглеждане и произнасяне по подадените заявления, с новия чл. 9г се създава постоянно действаща комисия към министъра на земеделието, храните и горите, която да го подпомага при осъществяване на процедурите по одобряване на типа съгласно Регламент (ЕС) № 167/2013. Нейните състав и функции ще бъдат определени с наредбата по чл. 9а, ал. 12.

До настоящия момент в законодателството на Република България липсваше правна уредба относно регистрацията на така наречените превозни средства за всякакви терени и многоцелеви извънпътни превозни средства за транспортиране на хора и товари, с изключение на категория L съгласно Закона за движение по пътищата. Това са многофункционални превозни средства, които се използват в селското стопанство, за състезания, като пътни превозни средства, като работни машини за теглене, за туризъм и др. В областните дирекции „Земеделие“, като органи по регистрация съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника (ЗРКЗГТ) постъпват заявления за регистрация на тези машини, но такава регистрация не можеше да бъде извършена, което създаваше напрежение сред собствениците им. Със закона е създаден  подходящ механизъм за регулирането статута на тези превозни средства. Уреждането на обществените отношения в Република България относно регистрацията на този вид техника е възможно след регламентирането ѝ в ЗРКЗГТ, с което ще се даде възможност за по-стриктен контрол, повишаване безопасността при използването ѝ и идентифицирането на собствениците на тази техника, извършили нарушения. Във връзка с безопасността при придвижване, тази техника не следва да се използва по пътищата отворени за обществено ползване. Предложената промяна ще даде възможност да се прилагат и съответните наредби към ЗРКЗГТ, регламентиращи условията за регистрация, техническата изправност и безопасност, правоспособност на лицата, управляващи превозни средства за всякакви терени и многоцелеви извънпътни превозни средства за транспортиране на хора и товари.

За нарушения на Регламент (ЕС) 2016/1628 са предвидени санкции за икономическите оператори, които са ефективни, пропорционални и възпиращи.

Със закона се регламентират дейностите по придобиване на правоспособност за работа със земеделска и горска техника в съответствие с изискванията на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, като се определят:

– изискванията за издаване на разрешение за извършване на обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за работа със земеделска и горска техника;

– сроковете за отстраняване на нередности и/или предоставяне на допълнителна информация;

– правомощията на контролиращия орган.

ЗТ