Научно-техническият съюз по машиностроене


Научно-техническият съюз по машиностроене е национално, доброволно, неправителствено, политически необвързано самоуправляващо се творческо професионално сдружение на научни работници, инженери, специалисти и управленски кадри в областта на машиностроенето и неговата инфраструктура, учредено съгласно разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ).

Научно-техническият съюз по машиностроене е продължител на делото на основателите на първото техническо дружество в гр. Русе през 1885 г., на Българското инженерно-архитектурно дружество, на Дружеството на техниците и механиците от флотата, на Съюза на възпитаниците на Морското машинно училище, на Общото дружество на техниците със средно образование, на Съюза на практиците машинни техници, Организацията на свободно практикуващите инженери и архитекти.

В Научно техническият съюз по машиностроене членуват над 600 научни работници, преподаватели и специалисти от сферата на машиностроенето и инфраструктурата за него.

Основна дейност на НТС по машиностроене е провеждането на международни научни конгреси и конференции. Много от тях са утвърдени като едни от най-авторитетните научни форуми в Европа – Международния научен конгрес „Машини. Технологии. Материали”, Международния научен конгрес „Машини за селското стопанство”, Международната научна конференция „ТрансМотАуто” и много други. На научните форуми присъстват учени от световноизвестни университети като Токайския университет, Университета на Мадрид, Техническия университет на Мюнхен, Университета на Калкута, Московския университет „Ломоносов”, Университета на Йоханесбург и много други.

За популярността на НТС по машиностроене достатъчно е да посочим факта, че на форумите присъстват учени от такива „екзотични” страни като Нова Зеландия, Индонезия, Шри Ланка, Непал, Южна Африка, Колумбия, Мексико, Тайван, Саудитска Арабия, Куба и много други. НТСМ и провежданите от него научни форуми се ползват с голям авторитет и популярност сред учените от България и чужбина и се утвърждава като един от най-значимите организатори на научни прояви не само в България, но и в Европа.

През последните години НТСМ извърши също значителна по обем работа по разработването и изпълнението на проекти по оперативни програми.

Изключително мащабна е издателската дейност на съюза. През 2017 година са издадени научни трудове, международни научни списания. Всички научни издания са индексирани в Националната библиотека и имат по два ISSN номера – един за книжния формат на изданието, другия за електронния. Книжните формати се депозират в Националната библиотека, Централната научно-техническа библиотека и Националната библиотека за наука и технологии на Германия. Електронните формати са със свободен достъп в Интернет. Всичките научни списания се намират на собствена интернет страница – stumejournals.com. Сборниците „Научни известия” се намират на съответните Интернет страници на международните конгреси и конференции.

Свободният интернет достъп до всички издания на НТСМ дава широки възможности за популяризиране на дейността на Съюза, за запознаване на научната общност в света с резултатите от дейността на учените, публикували своите научни доклади на страниците на списанията или участвали в международните конгреси и конференции.

В бъдеще НТС по машиностроене ще продължава да се развива като търсен и надежден партньор на науката, образованието и индустрията не само в България, но и в много страни по света.

проф. дтн Георги Попов, председател

на Научно-технически съюз по машиностроене