Вестник „Земеделска техника“


Първият български земеделски вестник „Орало” е създаден преди 123 години (1894 г.) с мото „Мотиката и оралото хранят целий светь”. След него единственият български вестник за агротехника и механизация е „Земеделска техника” (1991 г.) – приемник и продължител на неговите идеи. На 1-ви декември 2017 г. с брой 24 вестник „Земеделска техника” започна своята 27-годишнина.

Мотото на изданието е „Вашата връзка с прогреса в земеделието” и то се спазва през всичките години – вестникът е посветен на отразяването на най-перспективното и новото, иновативното в земеделското производство. Видни учени пишат на различни теми, свързани с растениевъдство, животновъдство, нови български машини и др. Вестникът има печатно и електронно издание. Разпространява се също на значими за земеделието събития в страната. Така читателите му получават точна, разнообразна и иновативна информация.

През 2014 г. по случай 120 години от излизане на вестник „Орало”, Селскостопанска академия, Контролно-техническата инспекция (МЗХГ), Русенския университет „Ангел Кънчев”, Аграрния университет, Пловдив, вестник „Земеделска техника, а от 2015 г. и Научно-техническият съюз по машиностроене.  се обединихме около идеята „Без машини няма земеделие” и се организира конкурсът – Отличие „Принос в механизацията на земеделието”, който стана ежегоден. Конкурсът е с 3 направления – Български производител на земеделска техника, Иновации за вносна земеделска техника и Механизация в земеделското производство. Връчването на наградите е на 1 декември – рожденият ден на в. „Земеделска техника”. Събитието стана Празник на механизацията в земеделието.

С дейността си вестник „Земеделска техника”  осъществява мисията си да обедини образование, наука и бизнес в сферата на земеделието в България в една обща цел – постигане на съвременно ефективно земеделие.

Доц. д-р инж. Милка Бобева